Вінниччину планують розділити на три райони з 56 ОТГ

Новини Вінниці Топ

Сьогодні, 20 серпня, у Вінницькому Центрі розвитку місцевого самоврядування  Програми «U-LEAD з Європою» відбулась зустріч експертів Мінрегіону  з  членами Вінницької Асоціації ОТГ. Спікерами зустрічі виступили директор Вінницького ВЦРМС  Олег Левченко, керівник експертної групи адміністративно-територіального устрою при Мінрегіоні Максим Шилкін, керівник групи з питань геоінформаційного моніторингу реформ при Мінрегіоні  Павло Остапенко,  Брацлавський селищний голова, керівник Вінницького РВ Асоціації ОТГ  Віталій Мазур.

Предметом обговорення були  актуальні питання  реформи адміністративно-територіального устрою в Україні та методика формування базового та районного рівнів в новій системі АТУ .

Павло Остапенко презентував модель адіміністративно-територіального устрою Вінницької області з наданням аналітичних матеріалів Мінрегіону щодо меж та повноважень МДА (місцевих державних адміністрацій),   а також принципів територіальної організації влади на місцевому рівні та порядку визначення центрів нових районів. За  розрахунками фахівців Мінрегіонбуду,  у Вінницькій області доцільним є створення трьох  адміністративних центрів майбутніх районів в межах 60-кілометрової доступності: Вінницького, Могилів-Подільського та Ладижинського.

Згідно з пропозиціями Міністерства, кількість проектних ОТГ на Вінниччині становить 56; з них –  18 міських, 23 селищних та 15 сільських.

  • Такий проект адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня Вінницької області не є чимось абсолютно завершеним,- стверджує Павло Остапенко,- а лише продиктований економічною доцільністю, тож на засіданні робочої групи за участю керівництва області ми заслухаємо та, за можливостю, врахуємо пропозиції керівників місцевих об’єднаних територіальних громад.

Нині  у  Вінницькій  області  на добровільних засадах створено 42 об’єднані територіальні громади (в т. ч. два міста обласного значення – Вінниця та Хмільник), які об’єднали 137 місцевих рад.

Директор Вінницького ВЦРМС  Олег Левченко  підсумував:

  • Вінницьким ЦРМС спільно із Асоціацією ОТГ були проведені консультації в Мінрегіоні та напрацьовані нові пропозиції щодо подальшого реформування АТУ Вінницької області, які передбачають відстоювання інтересів об‘єднаних територіальних громад. Методика нового адміністративно-територіального поділу, яка сьогодні була нам представлена, розрахована стосовно відстаней, кількості населення і  надання повноважень. Законодавець у найближчий місяць мав би прийняти зміни до існуючих законів, і тільки те, що буде прийняте в новому законодавстві буде втілюватись на практиці. Тож гадати на кавовій гущі ми не будемо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *