На Вінниччині близько 1 000 ліфтів відпрацювали термін експлуатації

Новини Вінниці

Близько 1 000 ліфтів, встановлених у будинках на Вінниччині, відпрацювали нормативний термін експлуатації, що становить 25 років. Кількість таких ліфтів, зазначають в управлінні держпраці,  щорічно збільшується у середньому на 60 одиниць. Загалом в області експлуатується 2514 підйомників.

Як інформують у відомстві,за рахунок підвищення рівня та частоти обслуговування вдалося за останні роки втримати технічний стан ліфтового парку на рівні допустимої безпеки для громадян, які щоденно використовують ліфти в житловому фонді.Проте, в умовах постійного старіння парку ліфтів, низьких темпів заміни, модернізації, невідповідного фінансування ремонту та обслуговування, спеціалізовані організації по обслуговуванню ліфтів на сьогодні вичерпують свої резерви з обслуговування та ремонту.

Як показує аналіз, кількість позапланових зупинок ліфтів через технічні відмови постійно зростає. Так, у 2019 році зафіксовано понад 12 тисяч вимушених зупинок ліфтів, що майже на 1,5 тисячі більше ніж у 2018 році. 60% вимушених зупинок ліфтів відбувається з технічних причин.

Аналізуючи виконання рішення минулорічної колегії, встановлено, що власниками ліфтів  проігноровано виконання пп. 1.3, 1,4, де згідно з пунктом 11 додатку 3 Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 № 1107, до устаткування підвищеної небезпеки належать ліфти, підйомники, власники ліфтів (об’єднання співвласників багатоповерхових будинків), які мають намір розпочати (продовжити) експлуатацію ліфтів повинні отримати дозвіл відповідно до вимог статті 21 Закону України «Про охорону праці» на експлуатацію (застосування) устаткування підвищеної небезпеки та пройти навчання та перевірку знань у встановленому порядку, здійснити облік ліфта в Управлінні Держпраці у Вінницькій області, забезпечити машинне приміщення діелектричними килимками та діелектричними рукавицями, підтримувати стіни та підлогу машинного приміщення відповідно до вимог Правил будови і безпечної експлуатації ліфтів (далі Правил), та заключити угоду (договір) на обслуговування, ремонт ліфтів з організацією, яка має дозвіл на виконання цих робіт.

Правилами визначено термін експлуатації ліфта, це 25 років. Після досягнення цього терміну, відповідно до вимог Правил, власник ліфта повинен вивести ліфт з експлуатації та провести йому експертне обстеження спеціалізованою організацією для визначення можливості його подальшої експлуатації.

Повільно вирішується питання забезпечення ліфтів двостороннім диспетчерським зв’язком. Від загальної кількості ліфтів в житловому фонді Вінниці проведено диспетчеризацію лише 583 ліфтів. Відсутність двостороннього зв’язку збільшує ризик виникнення аварійних ситуацій та несанкціонованого втручання в електричну та механічну схеми ліфтів. Хоча існує технічна можливість запровадження безпровідного двостороннього мобільного диспетчерського зв’язку.

В обговоренні взяли активну участь усі запрошені на засідання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *