Як на Вінниччині в Глуховецькій ОТГ розвивають співробіництво з бізнесом

Новини Вінниці

Напередодні  професійного свята будівельників у Глуховецькій  селищній ОТГ влаштували  унікальний фестиваль –  КАОЛІНФЕСТ, який вперше проходив за участі усіх мешканців громади. Справа в тому, що головним бюджетоутворюючим підприємством ОТГ є ТОВ  « Українське каолінове товариство», що розташоване на території громади і бере активну участь у  всіх розвиткових проектах  Глухівців.

Фестиваль розпочався  з велопробігу  на підтримку здорового способу життя. Понад 60  учасників проїхали дорогами громади  маршрутом протягом  18 км та фінішували  у сквері Глухівців. На майданчику біля каолінового підприємства  відбулось нагородження переможців. Організатори – бізнес та місцева влада –  влаштували  частування,  ігри, квести, розваги, а також  концерт місцевих аматорських колективів.

  • Каолінфест до дня будівельника  ми проводимо у такому форматі вперше і присвячуємо його   співпраці із громадою, на території якої працюємо.  Вирішили об’єднати і працівників  підприємства і жителів. Велопробіг – це, фактично, тестування дороги, яку  ми допомагали полагодити громаді.  Взагалі, перелік проектів великий: це і школа, і садочок, і благоустрій.  Ми  даємо у бюджет відрахування по ПДФО, підтримуємо  соціальні проекти. У планах розвиток виробництва та зростання зарплат 320 працівників, адже буде  ріст доходів – буде розвиватись і громада, – зазначив Андрій Гордієнко, генеральний директор  ТОВ  «Українське каолінове товариство».

Переможцем велопробігу став Євген Хорунжий,  мешканець Глухівців, електроінженер каолінового підприємства.

  • Громада зростає, вона  дуже змінилась за останні два роки. На місці скверу були чагарники. А сьогодні зроблені дороги,  освітлені вулиці, розвиваєься інфраструктура.  Я не планую виїжджати звідси, нещодавно одружився.  Хотілось би ще парк, як у сусідній Непедівці, з благоустроєм, фонтанами, відпочинковими зонами, – каже Євген Хорунжий.

За словами представників селищної ради, каолінове підприємство  ефективно співпрацює з Глуховецькою ОТГ.  Крім 5 млн грн, що дає виробництво до місцевого бюджету,  майже така ж сума   участі  ТОВ у соціальних та благодійних проектах громади.  Серед них –  запуск транспортного сполучення між селами  ОТГ та сусідніми населеними пунктами (в рамках міжмуніципального співробітництва),  проекти  з сортування сміття, світлофор, дорога, освітлення, технічна допомога школі та дитячому садочку.

Окремою частиною фестивалю стала презентація  Центру пожежної  безпеки Глуховецької ОТГ, що офіційно  розпочне роботу у вересні.  Рішення про створення Центру прийнято  селищною радою в 2018 році, реалізація проекту нині завершується.  Каолінове підприємство  допомагає  із впровадженням ідеї, а на день фестивалю для мешканців громади влаштували  демонстрацію  роботи майбутнього  безпекового Центру.  Кілька спеціалізованих автомобілів та команада пожежників показала жителям, як реагує служба на пожежу та проводить рятувальні заходи. За словами голови Глуховецької селищної ОТГ Олександра Амонса,  місцева пожежна команда буде  взаємодіяти  із відповідними підрозділами ДСНС.

  • Приміщення для безпекового Центру – наше, ми його відремонтували, ще залишились зовнішні роботи з благоустрою території. Ми створимо  командуіз кількох працівників, одна людина буде працювати від ТОВ, а троє людей отримуватимуть зарплату  з місцевого бюджету. Частина обладнання вже закуплена, ще потрібна відповідна стандартизована форма, спорядження. Крім того, плануємо взятии й інспектора  для здійснення профілактичного постійного нагляду. Якщо говорити про фінансову сторону питання, то вигода відсутня, це недешево, але, з точки зору  швидкості реагування, безпеки та здоров’я людей,  – без сумніву,  вигідно та правильно.  Дякуємо каоліновому підприємству за допомогу, адже скільки  у нас було проектів реалізовано, і у всіх вони є, підтримують, беруть участь,  – зауважив Олександр Амонс.

За словами експертів Вінницького ЦРМС, Глуховецька  ОТГ є прикладом ефективного співробітництва місцевого бізнесу  та громади,  інтеграції соціально-відповідального бізнесу  в соціальний розвиток території, разом з тим, постійного контролю потребує екологічна складова ОТГ, а отже спільними зусиллями бізнесу та громади  мають бути визначені  середньо-  та довгострокові  стратегічні пріоритети  розвитку на майбутнє та створений  дієвий  майданчик для  постійних комунікацій усіх зацікавлених сторін.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *