Не вистачає донорів: вінничан просять здавати кров

Новини Вінниці Топ

Протягом 9 серпня обласна станція переливання крові прийняла 31 донора, інформує обласна адміністрація, посилаючись на статистику, наведену очільницею закладу Оксаною Банах. Цього недостатньо, аби забезпечити потреби лікувальних закладів. Нестачу донорів лікарі поясюють відпускною кампанією.

Робити ж запас певних компонентів на кілька місяців медики не можуть через короткий термін зберігання плазми, тому запрошують усіх, хто має бажання та змогу, здати кров.

Як стати донором

У тому, щоб стати донором крові немає нічого складного та страшного. Потрібно лише дотримуватися необхідних правил за кілька днів до здачі та прийти зранку у центр переливання крові. В Україні донором крові може бути здорова людина, яка має 18 років та вагу не менше 50-ти кілограмів. Донор крові не повинен приймати ліки, мати хронічні захворювання та стояти на медичному обліку.  Крім того, є абсолютні і тимчасові протипоказання до здачі крові, радимо з ними ознайомитися. Якщо залишаються питання, то варто їх обговорити із лікарем. 
 

Чого не можна робити перед процедурою 

Для того, аби стати донором крові здорова людина повинна дотримуватися певних обмежень. За дві доби до здачі крові потрібно відмовитися від нездорової їжі – солінь, смажених та жирних страв. Не можна вживати молочні продукти, фініки, банани, горіхи, буряк, чіпси, сухарики, снеки. Чорницю варто виключити з раціону за 72 години до процедури. Крім того, не можна палити та вживати алкогольні і солодкі газовані напої. 

 Як відбувається процедура кроводачі

Для того, аби комфортно себе почувати на цю процедуру варто виділити приблизно 3 години. Не поспішаючи, лікарі визначать групу крові, рівень гемоглобіну, іноді рівень АЛТ та білірубіни (печінкові показники). Крім того, на станції переливання крові можуть зробити експрес-тест на ВІЛ/СНІД. Або ж перевірку на ці показники роблять уже після забору крові. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *