У музеї АТО на Вінниччині змайстрували найдетальніший макет боїв за Донецький аеропорт

Новини Вінниці

У будівлі Гайсинського міського краєзнавчого музею відкрили музей АТО. За короткий час існування  його відвідали вже майже 4 тисячі людей. Серед них – військовослужбовці НАТО.  Чи не найголовніший експонат музею – точний макет Донецького аеропорту, бої за який тривали із вересня 2014 по січень 2015 року.

  • Перше, що бачиш, переступивши поріг музею, — Донецький аеропорт. Ось диспетчерська вежа, «дорога життя», церква, з якої снайпер полював на наших кіборгів, позиція «Мурашник», напрямок до селища Піски, різна техніка. Навкруги вирви від снарядів та звичний для війни чорний сніг. Цю приголомшливу картину боїв за ДАП відтворили в музеї АТО, що у приміщенні Гайсинського міського краєзнавчого музею, – описує експонат видання «Армія.Inform».

Андрій Головань, учасник бойових дій та завідувач музею, розповідає, що макет почали створювати наприкінці 2016-го.

  • Зібрався так званий кулак спілки учасників бойових дій, і кожен описав своє бачення музею. За півтора місяця бійці принесли близько 300 предметів різного типу: особисті речі, уламки розірваних снарядів, документи та речі російських військових, муляжі гранат та зброї, прапори, дитячі листи, малюнки, шеврони, — перераховує Андрій.

Згодом поставили і скляні шафи, куди тематично відсортували всі експонати. Якщо не враховувати колекційний опис, нині музей налічує близько тисячі різноформатних пам’яток російсько-української війни. Окрім тематичних експозицій, вирішили розмістити і макети найвідоміших бойових дій. Зокрема бої за ДАП.

  • Щоб відтворити все максимально детально, ми збирали дані з різних ресурсів. Від розповідей самих бійців-кіборгів, які відвідували наш музей, до відео з Інтернету, — продовжує Андрій Головань. — Автор макета — Ігор Поляруш зі станції юних техніків. За кілька місяців його кропіткої роботи ми отримали ось таку картину. Навіть кіборги підтвердили — всі позначки деталізовані дуже чітко.

Щоб умістити на макеті всі орієнтири, будівлі та злітно-посадкові смуги, його змайстрували у формі трапеції. Всі позначки відповідають оригіналу. Щоправда, будівлі терміналів тут уцілілі, щоб відвідувачі могли порівняти, якими вони були до війни і якими є нині.

На досягнутому керівництво музею не зупиняється, тож уже найближчим часом планує відтворити події Іловайського та Дебальцівського котлів. Також побільшає і макетів бойової техніки: танків, катерів берегової охорони та літаків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *