На Вінниччині відзначили сторіччя перемоги в битві проти більшовиків

Новини Вінниці

У селі Вапнярка Томашпільського району, сьогодні 26 липня, відзначили 100-річчя подій Вапнярського бою та вшанували пам’ять його учасників. Урочистості відбулись за участі співробітників та волонтерів комунального підприємства «Центр історії Вінниці».

За сприяння облдержадміністрації, селищного голови с. Вапнярка, комунального підприємства «Центр історії Вінниці» та ГО «Вінницьке історичне товариство» було встановлено меморіальну дошку «Героям Вапнярського бою» на приміщенні залізничної вокзальної станції «Вапнярка».

Окрім того, протягом 2019 року планується видання історичного нарису «Вапнярська операція 1919».

Після урочистої частини працівники та волонтери КП «Центр історії Вінниці» пройшли маршем до Будинку культури, де відбулася презентація інтерактивної стели про події Вапнярського бою.

За тим розпочався «Живий урок історії», який підготували співробітники та волонтери комунального підприємства «Центр історії Вінниці для учнівської молоді, яка перебуває на літньому оздоровчому таборуванні.

За словами директора комунального підприємства «Центр історії Вінниці Олександра Федоришена, однією із знакових подій і водночас перемог української зброї часів Перших Визвольних змагань 1917-1921 років була Вапнярська операція армії Української Народної Республіки. Бої з більшовицькими підрозділами Червоної армії тривали протягом липня-серпня 1919 року.

  • Головним завданням 3-ї пішої дивізії армії УНР було захоплення Вапнярського залізничного вузла (нині станція Вапнярка), який мав величезне стратегічне значення. Маючи менше військової сили та забезпечення, начальник 3-ї дивізії Олександр Удовиченко обрав тактику маневрування і знищення окремих ворожих підрозділів по одинці. Після перемоги, за виняткову стійкість і відвагу, дивізія була офіційно удостоєна назви «Залізна», – відзначив у своїй розповіді Олександр Федоришен.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *