В Україні запустили сервіс «Митний пульс» для боротьби з корупцією на митниці

Новини України

Українська компанія «Макотрейдинг», яка надає митно-брокерські та експедиторські послуги,  спільно з іншими експедиторами і брокерами створила громадську ініціативу «Митний пульс» з метою боротьби зі зловживаннями в митних органах та захисту прав «білого» бізнесу.

Як повідомила на прес-конференції в УНІАН заступник директора компанії «Макотрейдинг» Вікторія Пикшрене, «Митний пульс» також буде сприяти встановленню кращої комунікації між бізнесом і Державною службою фіскальної (ДФС) в цілях поліпшення роботи митних органів.

«Ми зібрали ініціативну групу і хочемо сьогодні презентувати ринку систему під назвою «Митний пульс». Ми створили ініціативну групу на сторінці в мережі Facebook, де кожен учасник може подати заявку на реєстрацію і після підтвердження залишити свій запит чи скаргу на роботу митних органів. Ми будемо робити все можливе, щоб імпортери і брокери отримували вирішення своїх проблем», – сказала Пикшрене.

За її словами, необхідність у створенні такої групи виникла у зв’язку з тим, що існуючі сьогодні сервіси ДФС по роботі з клієнтами не надають свої послуги на належному рівні. Зокрема, мова йде про автоматизовану систему аналізу та управління ризиками при здійсненні митного контролю (АСАУР) і митному сервіс «Пульс».

«Сервіс «Пульс» повинен працювати з метою отримання інформації про проблему, яка сталася при оформленні, і протягом доби роз’яснити причини її виникнення та шляхи вирішення проблеми. На жаль, на сьогодні сервіс так не працює, а більше як колл-центр, там сидять представники митних органів, приймають вхідні скарги і на цьому все закінчується», – зазначила представник експедиторської компанії.

Пикшрене також повідомила, що 15 липня компанія «Макотрейдинг» разом з іншими активістами провела акцію протесту під стінами Офісу президента, Міністерства фінансів та Фіскальної служби, результатом якої стало призначення наради з керівництвом митниці на 18 липня.

«На цій нараді ми хочемо запропонувати внести зміни в роботу митного сервісу «Пульс» і хочемо отримати схвалення на створення нашої ініціативної системи «Митний пульс». Ми бачимо її реалізацію у формі робочої групи, куди будуть входити також працівники митних органів», – сказала Пикшрене, додавши, що дана група буде функціонувати «незалежно від отриманої відповіді у четвер на нараді».

Заступник директора компанії «Макотрейдинг» також повідомила про спроби тиску з боку митних органів на роботу компанії після проведення вчорашнього пікету з метою знайти які-небудь порушення.

“Після проведення вчорашнього пікету керівництво митниці зібрало багатогодинну нараду на тему роботи компанії «Макотрейдинг». Нараду було присвячено тому, щоб до четверга, до нашої зустрічі, знайти будь-яку причину, щоб виписати якийсь протокол або знайти зачіпку, щоб сказати, що «Макотрейдинг» неправильно працює. Так як одним з ініціаторів цієї наради був пан Власов (керівник ДФС – УНІАН), у мене велике прохання займатися реформуванням своїх митних відділів, а не займатися компанією «Макотрейдинг», яка хоче внести свої корективи та пропозиції в існуючі системи, які на думку бізнесу працюють результативно”, – заявила Пикшрене.

Вона додала, що зараз на всіх митних постах, де на оформленні перебувають вантажі компанії «Макотрейдинг», знаходяться представники відділу контрабанди та інших відділів ДФС, з метою знайти в фурах і контейнерах які-небудь ознаки порушень.

«Хочу сказати інспекторам, які виконують цю роботу. Керівництво, як правило, змінюється, а ми не будемо мовчати. Якщо ви будете виконувати незаконні дії, то ми змушені будемо подавати в суд», – повідомила вона, додавши, що компанія не хоче заподіяти ніякої шкоди ні керівництву митниці, ні окремим відділам, а лише хоче озвучити існуючі на сьогодні проблеми у митній сфері. 

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *