Пісенний фольклор, автентична кухня та авторалі: на День села Кузьминці ділилися ідеями з розвитку Кунківської ОТГ

Новини Вінниці

На запрошення Кунківської сільської ОТГ Вінниччини фахівці Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування, діяльність якого підтримується  Програмою «U-LEAD  з Європою», завітали до Кузьминецького старостинського округу,  де громада відзначала День села. Радник з регіонального розвиту  Центру Юрій Войціцький  підкреслив особливе значення  свята для  розвитку громади, адже, на його думку, сільські ОТГ мають неабиякий потенціал для відродження територій:

  •  Такий захід  є чудовою можливістю  для громади  показати зовнішньому оточенню,  які переваги є на її території. І це не лише можливість послухати  місцеві творчі колективи , спробувати  страви регіональної кухні, а й побачити  наскільки громада ефективно використовує ресурси, отримані від держави на початку реформи  та власні ресурси. Адже кожна з громад має і природні ресурси для  організації  таких заходів. От Кунківська ОТГ організовує  авто змагання – раллі. На її  території протікає річка Південний  Буг, є гарний природний ландшафт  і є люди, які  готові  реалізувати ініціативу. Це туристичний проект, адже у Європі такі заходи проводяться не щорічно, а  щомісячно.  Місцеві мешканці  готові відвідувати такі  заходи, вони будуть орієнтовані на внутрішній туризм,  але потрібно  дати унікальний продукт. Захід, що організувала Кунківська ОТГ –  Всеукраїнське раллі, яке проходить і в інших регіонах –  це цікаво, це туристичний продукт.

На велелюдне свято зібралися жителі ОТГ, запрошені гості, спонсори, приїхали  і голови сусідніх Краснопільської та Ситковецької сільських  ОТГ.  Людмила Щаслива, господиня  зустрічі, в.о.старости Кузьминецького старостинського округу, привітала гостей та вручила нагороди і подарунки  відомим  жителям села.

  • Уже вчетверте ми всією громадою проводимо День села, а цього року ми приурочили до свята  третій етап Всеукраїнського чемпіонату з автораллі « Кубок Лиманів», який  проходить по території нашої ОТГ. Кожного року вітаємо довгожителів, новонароджених дітей, пари, що відсвяткували срібне та золоте весілля,  аграріїв, заслужених жителів села. От цьогоріч, за всі роки,  у нас найбільше народилось дітей.  Тож хочемо, щоб школа в громаді залишилась. Ми навіть програму створили для тих родин, що мають дітей , але  без власного житла.  За умовами програми  громада забезпечує такі родини житлом.  Плануємо зростати і розвиватись, – сказала Людмила Щаслива.

Жителів та гостей привітали творчі колективи місцевої самодіяльності, громада  пригощала   автентичними стравами місцевої кухні. До учасників свята цього разу приєдналися гості з різних міст України – спортсмени, учасники  та організатори  автораллі.  На завершення зустрічі  відбулось урочисте відкриття «Кубку Лиманів» – третього етапу Всеукраїнських змагань з міні-ралі. Спортивні автомоблі з професійними пілотами і штурманами проїхали площею села  та привітали  вболівальників. Ралі вперше пройде сільськими  дорогами  Кунківської ОТГ і складе  пробіг у 100 км.

  • Свого часу я був професійним організатором автозмагань, тож цю справу добре знаю, а сьогодні я підприємець і сплачую податки у Кунківській громаді. Я сам киянин, відкрив  тут підприємство і з часом, ми знайшли певну частину придатних для ралі  доріг і вирішили запросити друзів-спортсменів взяти участь у змаганнях на  цій території. Була спеціально підготовлена  траса, долучилась громада, спонсори,  місцеві жителі.  ОТГ отримає  кошти від такого заходу,  адже приїхало багато гостей, підприємців, ящо сподобається  цей напрямок , значить  громада буде розвиватись. У  Києві грошей  достатньо, потрібно давати заробляти  сільським громадам, – зауважив Костянтин Бевз, місцевий підприємець, натхненник  ідеї проведення ралі у Кунківській ОТГ.

Голова Кунківської ОТГ Василь Безбах відзначив  високий рівень організації заходу та прокоментував поточні справи громади. За його словами,  для сільських ОТГ важливо залучати інвестиції, адже аграрна галузь не всюди дає великі прибутки, тож для наповнення місцевого бюджету  потрібні  підприємства і робочі місця:

  • Децентралізацію потрібно було починати ще в 90-ті роки. Ми запізнились… Я зрозумів це  після об’єднання громад, адже люди, а не тільки сільські голови чи інші керівники , побачили, що вони самі можуть щось вирішувати на місцях. Наша громада не велика –  4,5 тис населення, а от площа  пристойна – 175 кв км і 11 населених пунктів. Люди хочуть добробуту – дороги, світло, вода.  Ми планово вирішуємо всі проблеми. От створили власну пожежну команду, забезпечили  спеціалізований автомобіль, маємо команду і це виправдовує себе, адже  тільки у березні цього року було 11 пожеж, на які потрібно було регувати.  Центр району далеко, а місцева команда вчасно приїжджає.  Витрачаємо на пожену частину 500 тис грн на рік.  Створили комунальне підприємство і  працюємо над сортуванням сміття, будемо вчити людей і з часом все буде добре.  Громада  має зведений бюджет 37 млн грн, з них власних надходжень  – близько 20 млн грн, левову частину забирає освіта, але громада активно реалізує проекти з благоустрою. Остання ініціатива ОТГ – відновлення водогону вартістю робіт 4 млн грн, який  громада вже профінансувала  на 1 млн грн за рахунок власних коштів.  Сільські бюджети  залежать від сільгоспвиробника, тому завдання – інвестиції, виробництво. У нас дружна громада, не важливо – староста чи голова, ми всі збираємось і працюємо на розвиток. Ставка на чотири найбільших села  – Кузьминці, Щуринці, Павлівка, Сокілець , де протікає р. Південний Буг. Тож плануємо  створити туристичну зону, розвивати зелений туризм, розпочали ремонти приміщень  щоб  організувати відпочинкові зони, кемпінги, інфраструктуру, а ось такі спортивні змагання цьому тільки сприятимуть.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *