Про «своє» міністерство, парад та соцзахист: вінницькі ветерани поспілкувались із представниками «Європейської Солідарності»

Новини Вінниці

У Вінниці очільниця міністерства у справах ветеранів Ірина Фріз та заступниця голови Верховної Ради, екс-учасниця тристоронньої контактної групи у Мінську Ірина Геращенко поспілкувались із учасниками бойових дій та їхніми рідними. У розмові також взяли участь кандидати-мажоритарники від «Європейської Солідарності» Андрій Гижко та Олена Верлан. Зустріч відбулась у середу, 10 липня.

Новостворене міністерство у справах ветеранів, пояснила пані Фріз, існує задля відстоювання інтересів громадян, які захищали Україну від зовнішньої агресії, або ж брали участь у міжнародних військових операціях у складі українських збройних сил. Ветераном, зазначає міністерка, є кожен учасник будь-яких бойових дій, не лише на Донбасі, в Афганістані чи на фронтах Другої Світової. До речі, позиція міністерства щодо ветеранів Другої світової однозначна: у рівній мірі опікуватись ветеранами-червоноарміяцями та ветеранами, що воювали у лавах УПА, без жодних спекуляцій на тему «правильних» чи «не правильних» воїнів наймасштабнішої в історії людства війни.

Відомство, кероване Іриною Фріз, фактично замінило собою 22 установи, пороги яких раніше доводилося оббивати українським ветеранам. Втім, за профільне міністерство, ймовірно, ще доведеться поборотись.

  • Деякі чутки від нової влади щодо «оптимізації Кабміну» не додають впевненості. Нова коаліція буде формувати новий уряд, і ліквідація міністерств може бути подана як оптимізація видатків. Як зараз триста мільйонів хочуть роздати військовим. Крута ідея, повністю підтримую, але не за рахунок параду, який є вшануванням наших захисників, який є також вшануванням пам’яті загиблих військових. Парад потрібно проводити, інакше наступним кроком буде скасування Дня Незалежності, – каже Ірина  

Серед першочергових пріоритетів міністерства – надати статус учасника бойових дій усім добровольцям, які захищали український Донбас. Без цього, каже очільниця відомства, неможливо забезпечити воякам соціальний захист:

  • Людина, яка воює, має розуміти, що держава має дбати про неї, а статус учасника бойових дій надає можливість будь-якому воїну мати захист від держави. Я підтримую ініціативу надати всім добровольцям статус УБД. В тому числі і посмертно.

Саме питання отримання статусу УБД та соціальну підтримку держави учасники російсько-української війни вважають найбільш важливими для себе. Зокрема, від них та їхніх родичів до Ірини Фріз та Ірини Геращенко звучали запитання щодо штрафування перевізників, які не виконують вимогу закону і не забезпечують безкоштовний проїзд для захисників та захисниць України. Крім того, звучала пропозиція монетизувати пільги для учасників АТО/ООС.

Ірина Геращенко запевнила бійців, що ЄС у новому парламенті боротиметься за збереження та, за фінансової  можливості, підсилення  державної підтримки ветеранів, а також за збереження рівня бюджетних видатків на національну оборону.

  • Україна – єдина держава Європи, яка витрачає на оборону шість відсотків ВВП. І ми виступатимемо за те, щоб і надалі кожна копійка доходила до солдата і до оборонних підприємств, – запевнила вона

Не забуває колишня учасниця тристоронньої контактної групи у Мінську і про українських військових у ворожому полоні:

  • Є теми у яких ми завжди будемо непохитними: це звільнення й повернення Криму й Донбасу і це – звільнення заручників – говорить Ірина Геращенко. – Ми завжди будемо відстоювати інтереси армії та ветеранів. У нашій команді багато військових, досвідчених патріотичних політиків. Ми точно будемо стояти на сторожі України. І все те, що стосується армії, мови й віри – для нас святе, це те, навколо чого потрібно консолідувати парламент

Захищати у Верховній Раді інтереси армії, військових та їхніх родин пообіцяла і мати двох атовців, волонтерка-медик, викладачка медичного університету Олена Верлан-Кульшенко, яка є кандидаткою в депутати по округу №12.

  • Я сама знаю, що таке проблеми ветеранів, в мене у хаті їх двоє, до того ж працюю у шпиталі. Я знаю, що це таке, коли воїни приходять зі своїми проблемами, зі своїми болячками. Зроблю все для їхнього захисту на рівні законів та підзаконних актів, – заявила пані Олена

А кандидат по 11 округу, перший заступник голови обласної адміністрації Андрій Гижко дав лаконічну оцінку роботі команди Петра Порошенка за минулі п’ять років. Він нагадав, що після втечі Януковича на казначейському рахунку України було лише 118 000 гривень, сьогодні ж держава витрачає десятки і сотні мільйонів на оборонні, соціальні та інфраструктурні проекти. А також підкреслив, що у 2014 році оборонні видатки України складали 1,5% ВВП, що значно менше нинішніх 6%. І всі ці здобутки були досягнуті в умовах війни.

  • Ми прагматична партія і не хочемо бути популістами, які вам зараз наобіцяють манну небесну чи золоті гори. Давайте реально дивитись на справи, які відбуваються, давайте реально оцінювати всі можливості. Нам треба вирішити: або ми йдемо вперед, або повертаємось назад. Просто сказати, що завтра буде все класно – це обманювати один одного. Ми повинні напрацьовувати закони і програми для економіки та соціальної сфери. Це процес не одного дня,  – чесно сказав кандидат

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *