За екологію: на Вінниччині жителі Тростянця два тижні пікетують тамтешній спиртзавод

Новини Вінниці

Вже другий тиждень у Тростянці триває мирна безстрокова акція протесту під стінами місцевого спиртового заводу. Від нестерпного смороду, як стверджують жителі райцентру і навколишніх сіл, вони потерпають другий рік. А все через технологічні відходи від роботи підприємства, які своєю життєдіяльністю викликали екологічну катастрофу у районі.

Скарги на роботу Тростянецького спиртзаводу дісталися найвищих державних інстанцій, але реального впливу на керівництво спиртзаводу, кажуть у Тростянці, ще й досі немає.

Заступник голови обласної Ради Ігор Хміль 4 липня, разом із представниками регіональних засобів масової інформації відвідали державне підприємство «Тростянецький спиртовий завод», аби публічно почути позицію керівництва.

Уздовж центральної вулиці селища, де локалізуються потужності та адмінкорпуси підприємства, жителі організували так звані блок-пости і встановили цілодобове чергування. Пояснюють це тим, що керівництво підприємства не виконує рішення обласної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо тимчасової зупинки роботи Тростянецького спиртзаводу. Рішення прийняте 20 червня цього року, а нестерпний сморід з бардополів продовжує отруювати життя і здоров’я тростянчан, кажуть жителі.

У нас є підстави стверджувати, що це державне підприємство працює ще й незаконно, – зазначають місцеві активісти. – У них є дозвільні документи на виробництво етилового спирту, а під цим спиртом насправді тут виробляється біоетанол. При його виготовленні застосовується зовсім інша технологія, відповідно і є іншими відходи після виробництва. Бачимо, що керівництво навіть не збиралося ці відходи знезаражувати, вивозити або утилізувати, аж доки не почала смердіти ця отрута і людям увірвався терпець.

Журналістам та заступнику голови обласної Ради Ігорю Хмілю зрештою вдається зайти на територію Тростянецького спиртзаводу.

Сьогодні знову почули чергові обіцянки від керівника спиртового заводу, – прокоментував Ігор Хміль. – Ставили низку питань, зокрема, як так сталося, що керівництво спиртового заводу допустило екологічну загрозу у селищі Тростянці та в районі у цілому; коли запускалася робота підприємства, чому знехтували екологічними вимогами; які заходи вживаються зараз, аби ліквідувати не лише сморід, а й забруднення навколишнього середовища.

Виконувач обов’язків директора державного підприємства «Тростянецький спиртовий завод» Богдан Білейчук зазначив, що наразі намагаються ліквідувати сморід і працюватимуть над тим, аби ситуація не повторилася. Він додав, на підприємстві для вирішення питання з екологією є в планах будівництво біогазової станції. Однак, ніяких гарантій, чи буде точно побудована станція і чи це вирішить екологічну проблему в Тростянці, Богдан Білейчук перед заступником голови обласної Ради Ігорем Хмілем та журналістами не надав.

Ситуація неоднозначна, адже є рішення облдержадміністрації, рішення обласної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій про призупинення роботи спиртового заводу, але це все не виконується, – прокоментувала голова Тростянецької районної ради Людмила Скапровська. – В результаті цього – маємо втручання людського ресурсу. Йдеться не лише про запах, а про отруєння шкідливими речовинами мешканців. Районна та селищна ради на чолі з керівниками – на боці жителів.

Тростянчани запевняють, стоятимуть доти, доки з боку спиртового заводу не буде виконано реальних дій з ліквідації екологічної катастрофи. За останньою інформацією, через спеку та відсутність дощів забруднення повітря у Тростянці вже перевищує норму у дев’ять разів.

Джерело: vinrada.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *