Юрій Бірюков та Михайло Забродський у Вінниці: про війну, мир і «Європейську солідарність»

Новини Вінниці

На Вінниччину, вчора, 3 липня,  із робочим візитом завітали кандидати у депутати від «Європейської Солідарністі», екс-радник Президента Петра Порошенка Юрій Бірюков, генерал-лейтенант ЗСУ Михайло Забродський та заступниця міністра енергетики Наталія Бойко. Користуючись нагодою, представники команди Порошенка поспілкувались із пресою про події на фронті, міжнародну політику, а також про тарифи і навіть про легалізацію медичної марихуани.

Із журналістами вони поговорили, зробивши «привал» дорогою до Гайсина, куди поїхали, щоб підтримати кандидата у депутати від ЄС по мажоритарному округу №17, учасника бойових дій на Донбасі Олександра Грамарчука.

  • Такі люди, як Олександр, потрібні в парламенті. У тих, хто останні п’ять років захищав Україну зі зброєю в руках, є чітке усвідомлення того, що зараз найбільша загроза всім здобуткам держави знаходиться в законодавчій площині, там, де діє законодавчий орган – Верховна Рада. Ці люди незаангажовані і їх непотрібно мотивувати, – пояснив причини поїздкиМихайло Забродський

Грамарчук, як і значна частина кандидатів у нардепи від ЄС, є новою у політиці людиною. Втім, у партії наголошують: на відміну від інших політичних сил, вони не просто, йдучи за трендом, вливають у команду «свіжу кров», а ретельно підбирають фахівців, знання та досвід яких будуть корисними у Раді.  

  • Ми всі бачимо, що «Європейська солідарність» суттєво оновилася. Але, хоч в партії багато нових облич, всі ці люди останні кілька років професійно працювали для успіху держави, для її розвитку та євроінтеграції. Для нас недостатньо бути новим обличчям, для нас важливо ще бути фахівцем, який має бажання наполегливо працювати, – розповіла Наталія Бойко

Відведення військ

В першу чергу Михайло, Наталя та Юрій поговорили із представниками преси про ситуацію на фронті. Зокрема, про розведення військ у Станиці Луганській.

  • У мене, як у військової людини, що знає ціну кожному метру землі на лінії розмежування, відхід військ із зайнятих позицій викликає, з одного боку, обурення, а з іншого є розуміння, що якщо конфлікт переходить в стабільну стадію, то розведення сторін потрібне для зняття напруги. Хоча, розведення навіть на кілометр стане перепоною лише для застосування стрілецької зброї, інше озброєння працює на такій відстані без проблем, проте з меншою ефективністю, – заявив генерал-лейтенант

Юрій Бірюков дивиться на ситуацію із відведенням військ із меншим оптимізмом. Екс-радник президента Порошенка непевен, що незаконні «гібридні» збройні формування на Донбасі також відведуть свої війська і не будуть відкривати вогонь.

  • Володимир Зеленський випустив відеозвернення, в якому радів, що війська розвели, і в той самий день протитанковою керованою ракетою вбили наших військових медиків, загинули троє морпіхів. При цьому оператор, який вистрелив, чудово бачив, що на бортах «Хаммера» були велетенські червоні хрести. Про яке припинення вогню можна казати в таких умовах? Вірити словам терористів та Російської Федерації неможна, – відрізав він. 

На думку Бірюкова та Забродського, не слід вірити і «жестам доброї волі» бойовиків. Приміром, повернення ними чотирьох українських полонених слід сприймати як політичний крок для підняття рейтингу Віктора Медведчука, якого представили як ініціатора цього процесу.

  • При цьому повернення додому наших полонених це за будь-яких обставин добре, – підкреслив генерал Забродський.

Російська мова та компроміси

Розкритикував пан Бірюков і нещодавню заяву очільника офісу Президента Андрія Богдана про «мовний» компроміс із непідконтрольними територіями, буцімто можна зробити російську мову регіональною на Донбасі, якщо створені Кремлем фейкові «республіки» повернуться під контроль Києва.

  • Компромісів тут бути не може. Я народився та виріс в російськомовному Миколаїві, але я не розумію, для чого потрібна якась особлива регіональна мова. Громадяни України знають і українську і російську мови, а багато хто знає і інші. Нам намагалися «закинути» версію, що конфлікт на Донбасі виник через скасування мовного закону Ківалова-Колісніченка. Це маячня, Путіну просто потрібен був привід напасти на Україну. У мене чимало знайомих з Донецька, дехто і зараз там живе. Ці люди сумують за можливістю дивитися телевізор чи фільми в кінотеатрі українською, – висловив він спільну позицію «Європейської солідарності» щодо мовного питання.

Наталя ж, додала, що в її рідному Львові зараз живе багато переселенців і російську мову на вулицях міста можна почути дуже часто, що не викликає жодних непорозумінь чи конфліктів. Тим донеччанам, кому не дають розмовляти російською у рідному місті, Наталя порадила відвідати Галичину, де до неї ставляться абсолютно толерантно.

В свою чергу генерал Забродський нагадав, що чимало військовослужбовців ЗСУ спілкуються російською, що жодного разу не вплинуло на виконання наказів, які звучать українською. 

ПАРЄ та зовнішня політика

Висловилися представники ЄС і щодо останніх подій на «зовнішньому фронті». За їх словами, західні партнери не зраджували Україну, повертаючи російську делегацію до ПАРЄ. Вони, каже Юрій Бірюков, лише відреагували на події в Україні:

  • Ніхто нас захищати замість нас не буде. Нас готові підтримати, але якщо ми самі маємо чітку позицію. Коли ж на Заході бачать, що зовнішньополітична позиція України стала непевною, вони і вчиняють адекватно цьому.

Ринки, тарифи, канабіс

Наостанок торкнулися і теми комунальних тарифів, які деякі партії обіцяють зробити нижчими. У ЄС до популістських заяв не вдаються, натомість кажуть: щоб ціна на тарифи була ринковою і не залежала від волі держави чи великого бізнесу, необхідно зробити український ринок енергетики конкурентним, за що і боротиметься партія Петра Порошенка у парламенті.  

  • У нас є чітке бачення, що мають сформуватись ринкові відносини і треба знижувати ціни на комунальні послуги, створивши конкуренцію. До президентських виборів мені казали «це ваш Порошенко каже про ринки, а Зеленський знизить тарифи». Місяця не пройшло і нам сказали, що Зеленський жартував про тарифи, але не обіцяв їх знизити, що він не може і не буде цього робити, – сказала пані  Наталія

Також у новій Верховній Раді «Європейська солідарність» виступатиме за зняття мораторію на продаж сільськогосподарської землі і створення натомість прозорого ринку. В ринкових умовах, зазначив Юрій Бірюков, дрібний землевласник не здаватиме свою невелику ділянку в оренду агрохолдінгам за мізерну плату, а буде володарем дороговартісного активу, адже ціна на землю після зняття мораторію значно виросте. Однак, на переконання екс-радника Порошенка, скасувавши мораторій , парламент має обмежити право іноземців купляти українську землю і створити умови для прозорої купівлі-продажу земельних ділянок, унеможлививши «сірі» схеми.

В «Європейській солідарності» не проти також підтримати законопроект про легалізацію медичної марихуани, але лише в тому випадку, якщо він буде суворо регламентувати правила її отримання.

  • Ми не проти, щоб медичну марихуану виписували людям, які через рак та інші хвороби страждають від сильного болю. Але неприпустимо, щоб тисячам людей, які хочуть «курнути», давали підробні довідки про стан здоров’я, – заявив на завершення зустрічі пан Бірюков  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *