Чому працівники «Вінницягаз» пікетували НКРЕКП

Новини Вінниці

У вівторок, 2 липня,  близько тисячі працівників газорозподільних підприємств з різних регіонів України на чолі з представниками профспілок під стінами НКРЕКП влаштували всеукраїнський страйк.

Вони вимагали встановити зарплати в газорозподілі на рівні середньої по промисловості в Україні та прийняти економічно обґрунтований тариф на розподіл природного газу. Участь у пікетування взяли й  працівники АТ «Вінницягаз».

За інформацією прес-служби підприємства, чергова акція протесту спричинена невиконанням обіцянки голови НКРЕКП про перегляд тарифу на розподіл газу до кінця червня. У цьому Оксана Кривенко запевнила представників профспілок під час останньої зустрічі на початку червня. Попри обіцянки питання Регулятором так і не було внесене до порядку денного.

Діючий тариф на розподіл природного газу не переглядався вже майже три роки та не відповідає економічним реаліям. Це спричиняє дефіцит фінансування по всіх складових тарифу – від оплати праці, закупівлі газу для ВТВ до виконання затверджених Регулятором інвестиційних програм.

З 2015 року зарплата працівників газорозподільних компаній залишається замороженою та в середньому сягає менше 5 тис. грн. Це вдвічі менше, аніж в інших секторах енергетики. Через це газорозподільна галузь переживає катастрофічний відтік кадрів.
Крім того, газівники непокояться про стан газорозподільних мереж. Без належного фінансування неможливо забезпечити безпечне та безаварійне постачання газу.

  • У «Вінницягаз» ситуація аналогічна до інших газорозподільних компаній. Працівники страйкують, вимагають гідної оплати праці. З початку поточного року з АТ «Вінницягаз» звільнилися майже 200 фахівців. Люди вимушені звільнятися у пошуках більшого заробітку. Нам шкода втрачати кваліфікованих спеціалістів, однак без перегляду тарифу ми не можемо забезпечити підняття зарплати, – сказала під час мітингу голова ОПО АТ «Вінницягаз» Алла Гнатюк.

Обурені газівники мітингували 2 липня біля будівлі НКРЕКП майже 5 годин поспіль. На жаль, представники Державного регулятора та і не вийшли до мітингуючих. Після кількагодинних консультацій представники НКРЕКП погодилися на зустріч з ініціативною групою страйкарів. Сторону Регулятора представили члени комісії Олена Антонова та Дмитро Коваленко, а також директор департаменту природного газу НКРЕКП Тетяна Рябуха.

За результатами переговорів газівники отримали  обіцянки. НКРЕКП запевнила, що впродовж 1-1,5 місяця тариф на розподіл газу переглянуть в частині заробітної плати персоналу. В решті складових тарифу все поки що залишається без змін.

Газорозподільні компанії сподіваються, що цього разу надані Державним регулятором обіцянки будуть виконані хоча б заради збереження трудових колективів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *