Прокурори перевірили місця несвободи на Вінниччині: переповнені камери, незаслужені покарання та заохочення

Новини Вінниці

При перевірці органами прокуратури Вінницької області в установах виконання покарань виявлено низку недоліків в діяльності працівників  установ виконання покарань області під час здійснення соціально-виховної роботи із засудженими щодо їх виправлення, а також застосування до них заходів заохочення та стягнення та інше.

Так, часом виховний процес із засудженими носить формальний характер. В окремих випадках індивідуальна роботи із засудженими взагалі не проводиться. Зокрема, це стосується  Літинської виправної колонії №123.

Неналежним чином ведеться службова документація щодо індивідуальної роботи з окремими засудженими в  Стрижавській виправній колонія № 81, Могилів-Подільській виправній колонії № 114, Вінницькій виправній колонії № 86.

Мають місце випадки безпідставного застосування до окремих засуджених дисциплінарних стягнень, вибіркового та необ’єктивного застосування стягнень до засуджених при вчиненні тотожних правопорушень. Як приклад, неповноту проведеної службової перевірки виявлено в діяльності Могилів-Подільської виправної колонії № 114:  засудженого, який не вийшов на ранкову зарядку,  помістили до дисциплінарного ізолятора без з’ясування стану здоров`я людини.

Порушення законодавства при застосуванні заходів дисциплінарного характеру виявлено також у Стрижавській виправній колонія № 81, Вінницькій виправній колонії № 86,  Ладижинській виправній колонії № 39, Крижопільському виправному центрі № 113, якими.

Інколи передчасними та не об’єктивними є рішення щодо поліпшення умов тримання та переведення засуджених, які  негативно характеризуються, до дільниць виправних колоній з менш суворими умовами відбування покарання. Зокрема, в тій же Літинській виправній колонії № 123 засудженого було переведено до дільниці соціальної реабілітації, хоча він  мав 20 стягнень, а заохочувався лише  раз. Аналогічні порушення допускались в Могилів-Подільській виправній колонії № 114.

Крім того, проведеною прокуратурою Вінницької області у травні місяці перевіркою  встановлено низку порушень вимог законодавства під час тримання ув’язнених та засуджених в слідчому ізоляторі Вінницької установи виконання покарань №1. Так, у порушення вимог законодавства про попереднє ув’язнення в камерних приміщеннях тримаються ув’язненні, яких не забезпечено індивідуальними спальними місцями, допускається перенаповнення камер.  Так, в окремих камерах утримувалося 17 осіб на 14 ліжко-місць, 20 осіб – на 18 ліжко-місць, 8 осіб – на 6 ліжко-місць.

Мають місце випадки порушення вимог ст. 8 Закону України “Про попереднє ув’язнення”, не забезпечено роздільне тримання взятих під варту осіб. Зокрема, в одному з камерних приміщень утримувалася ув’язнена жінка спільно з  двома іншими жінками, відносно яких вироки набрали законної сили.

За наслідками проведених перевірок органами прокуратури області внесено 8 письмових вказівок, з яких на даний час розглянуто 2, з притягнення 4 службових осіб органів ДКВС до дисциплінарної відповідальності.

Довідка. Впродовж  2019 року засудженими, які відбувають покарання в установах виконання покарань Вінницької області повторно вчинено 21 злочин (55 – у 2018 році проти 30 у 2017). Переважна більшість вчинених злочинів, пов’язана з незаконним обігом наркотичних засобів – 12.

За інформацією: прес-служба прокуратури Вінницької області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *