Вінниччина: трьом кандидатам відмовила у реєстрації ЦВК, один відмовився сам

Новини Вінниці

Центральна виборча комісія відмовила трьом кандидатам у народні депутати України у реєстрації. Основна причина відмов – ненадання даних в заявах і автобіографіях та ненадання документа про внесення грошової застави. Також один із кандидатів сам відмовився балотуватися, подавши комісії відповідну заяву.

Так, потенційний кандидат у народні депутати Сергій Бондарчук не надав документів, передбачених пунктами 1 та 2 частини третьої статті 2 Закону України «Про вибори народних депутатів України». Він мав балотуватися по виборчому округу №12 (частина міста Вінниці та Вінницького району) у якості самовисуванця.

Розглянувши документи, ЦВК встановила, що на порушення вимог пункту 1 частини другої статті 55 Закону заява Сергія Бондарчука про самовисування не містить зобов’язання в разі обрання депутатом скласти представницький мандат, який відповідно до Конституції України та законів України несумісний з мандатом народного депутата України. Також усупереч вимогам пункту 2 частини другої статті 55 Закону в поданій кандидатом автобіографії не зазначено відомостей щодо часу проживання на території України та громадської роботи (у тому числі на виборних посадах).

Олені Покотиловій, яка мала балотуватися по виборчому округу №13 (центр – місто Калинівка), відмовлено у реєстрації через ненадання документу та незазначення відповідних відомостей в автобіографії.

Розглянувши документи, ЦВК встановила, що порушено вимогу пункту 2 частини другої статті 55 Закону. В поданій Оленою Покотиловою автобіографії не вказано відомостей щодо громадянства із зазначенням часу проживання на території України, партійності, складу сім’ї, адреси місця проживання, наявності чи відсутності судимості.

Також відмовлено в реєстрації Сергію Сергієнку, який був висунутий політичною партією «ВОЛЯ» та мав балотуватися по виборчому округу №14 (центр – місто Жмеринка). 

Розглянувши документи, ЦВК встановила, що не було подано документа про внесення грошової застави політичною партією «ВОЛЯ».

Зокрема, пунктом 6 частини першої статті 55 Закону визначено, що для реєстрації кандидата у народні депутати України, висунутого партією, у відповідному одномандатному виборчому окрузі необхідно подати до Центральної виборчої комісії документ про внесення грошової застави відповідно до статті 56 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Партія, яка висунула кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі, кандидат у народні депутати України, який балотується в одномандатному виборчому окрузі в порядку самовисування, після початку виборчого процесу та до подання документів Центральній виборчій комісії для реєстрації вносить на спеціальний рахунок Центральної виборчої комісії грошову заставу в розмірі десяти розмірів мінімальної заробітної плати (частина друга статті 56 Закону).

Микола Цейхместрук відмовився від балотування у виборчому округу №17 (центр – місто Ладижин). Він був висунутий політичною партією «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ». 

Микола Цехмейструк подав до Комісії заяву про відкликання своєї заяви про згоду балотуватися кандидатом у депутати від Політичної партії “ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ”.

Відповідно до частини четвертої статті 59 Закону України «Про вибори народних депутатів України» особа, яка висунута партією кандидатом у депутати в одномандатному окрузі, має право до дня реєстрації відкликати свою заяву про згоду балотуватися кандидатом у депутати. З моменту отримання ЦВК заяви про відкликання згоди балотуватися кандидатом у депутати така особа вважається такою, що відмовилася від балотування. Про отримання такої заяви ЦВК письмово повідомляє партію, яка висунула кандидата в депутати в одномандатному окрузі, не пізніш як наступного дня після дня отримання заяви. Повторна заява особи про її згоду балотуватися не приймається.

Галина Сегеда, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Вінницькій області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *