«Кліматували» та відпочивали: на вінницькій еко-вечірці закликали перейти на відновлювальну енергію

Новини Вінниці Топ

У Вінниці на другому поверсі кав’ярні «Синій кактус» 26 червня відбулась еко-тусовка. Десятки місцевих екоактивістів та небайдужі до проблем навколишнього середовища люди зібрались, щоб поговорити про глобальне потепління та підписати петицію за перехід Вінниці на 100% відновлювальної енергії до 2020 року.

  • Думаю, ми маємо об’єднатись у своєму бажанні змінити екологію на краще. Хочемо залучити людей, які знають про відновлювальні джерела енергії, щоб разом зробити Вінницю супер-містом. Ми плануємо здійснити візит на «сонячні поля» та й взагалі, обдумати спільні дії. Звісно ж, наша сьогоднішня першочергова мета – зібрати підписи і передати їх меру Моргунову, – розповіла учасниця міжнародної неурядової екоорганізації 350.org Ольга

Ольга та її однодумці наголошують: 350 ppm (часток на мільйон, чнм) оксиду вуглецю  в атмосфері — це безпечна верхня межа, вище якого неминучі катастрофічні зміни клімату. У доіндустріальну епоху цей показник сягав відмітки 278 ppm, наразі ж він складає приблизно 392,04 ppm. При цьому «безпечний» для існуючої екосистеми бар’єр у 350 ppm був пройдений ще у 1988 році.  Якщо так триватиме далі, збільшення рівня світового океану, запустелювання родючих земель, вимирання багатьох видів тварин та інших негативних наслідків глобального потепління не уникнути.

Щоб хоч трохи зарадити цьому, вінницькі екоактивісти розпочали збір підписів під петицією за поступовий перехід міста на 100% відновлювальної енергії, безпечної для навколишнього середовища. У зверненні, яке вони направлять до міського голови Сергія Моргунова, пропонується вжити заходів, які дозволять Вінниці стати екологічно чистою до 2050 року.

На думку учасників заходу, у Вінниці та області вже відчуваються наслідки глобального потепління, які ставатимуть дедалі помітнішими, якщо нічого не робити.

  • Аномальна дощі, які нещодавно прокотились Вінниччиною, сильна спека, що прийшла їм на зміну, – це все наслідки глобального потепління, які ми вже відчуваємо, – каже Ольга

При цьому активісти визнають, що певні кроки до покращення екології місто вже робить.

  • Думаю, перш за все місту треба повністю відмовитись від «бензинового» громадського транспорту. В нас же є тролейбуси і трамваї власного виробництва, і це треба продовжувати, їх необхідно набагато більше. Також я знаю, що у місті нещодавно запустили завод сонячних панелей. Сам я, щоб пересуватись із комфортом і не забруднювати атмосферу, придбав собі електровелосипед, – каже гість еко-тусовки Венедикт

Впродовж зустрічі гості пригощалися тістечками, слухали лаунж-музику та обговорювали проблеми клімату. Тобто, як вони самі кажуть, «кліматували» та відпочивали.

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *