Демографія, система самоврядування, ринок землі – Коровій назвав три найбільші проблеми Вінниччини

Новини Вінниці

Очільник Вінницької ОДА Валерій Коровій поділився своїм баченням найбільших проблем регіону. Як заявив посадовець у розмові із журналістами, найбільшими викликами для області є демографічна криза, неефективна побудова роботи обласної та районних рад і відсутність ринку сільськогосподарської землі, що призводить до «сірих» і відверто незаконних оборудок навколо неї.

За словами пана Коровія, протягом 1991 – 2018 рр. кількість жителів області скоротилася з 1 млн 940 тис. до 1 млн 650 тис, що є серйозною загрозою для її економічного розвитку.

  • Вважаю, ми маємо одну базову проблему – це демографічна криза, яка нас спонукає робити непрості кроки. Кількість людей у Вінницькій області за двадцять сім років скоротилася майже на чотириста тисяч. Дітей шкільного віку стало менше на вісімдесят тисяч. Маємо гостру необхідність реформувати галузь освіти та охорони здоров’я, щоб надавати якісні послуги населенню, – сказав він.

Крім того, посадовець висловив думку про необхідність реформувати роботу обласних та районних рад. На його переконання, в обласній раді має бути не більше 30 депутатів, які, до того ж, формуватимуть виконавчий орган ради і будуть нести реальну відповідальність за власні рішення. З таким підходом депутати не «прогулюватимуть» сесії облради і не будуть зривати ухвалення важливих рішень.

  • Не може область нормально розвиватись, коли в сесійній залі будуть знаходитись депутати, які ні за що не відповідають. Районні ради та обласні ради повинні мати свої виконавчі органи. Вони будуть нести відповідальність і разом з тим будуть робити все, щоб вирішувати нагальні проблеми, – запевнив Валерій Вікторович.

Не менше занепокоєння викликає в очільника обласної адміністрації і відсутність в країні ринку сільськогосподарської землі. Такий стан речей, за його словами, може призвести до серйозних майнових конфліктів в нашому аграрному регіоні:  

  • Будете здивовані, але третя проблема в аграрному секторі, який ми хвалимо. Вона в системі правових земельних правовідносин. Якщо ми не створимо передумови для розблокування процесу цивілізованого обігу землі, для створення ринку землі, це може призвести до серйозних проблем, конфліктів. Зараз масово укладаються договори оренди на пятдесят років, що є замаскованою приватизацією землі з правом перепродажу, і все це відбувається в «тіні».

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *