Алекс Ліссітса: «Україна вивела американців із китайського ринку»

Новини Вінниці

Сьогодні, 24 червня, в хабі «Місто змістів» відбулася зустріч представників вінницького бізнесу з провідним фахівцем аграрного та харчового секторів економіки, генеральним директором «Індустріальної молочної компанії» Алексом Ліссітсою. Він розповів, що чекає аграрний сектор найближчим часом, та яким він бачить розвиток цього напрямку. Пан Ліссітса також повідомив, чому на парламентські вибори йде разом з командою «Українська стратегія Гройсмана».

Алекс Ліссітса зазначає, що в провідних країнах світу нині спостерігається тенденція, коли звичайне м’ясо замінюють на рослинне, і відрізнити, практично, неможливо. Тому, за його словами, ринок має орієнтуватися на споживача, адже саме він вирішує, що хоче бачити на полицях супермаркетів.

За словами фахівця, підходи різні:  наприклад, в Німеччині можна годувати куплену свиню через інтернет.

  • У Берліні зараз популярна тема – купуєте на фермі свинку і годуєте її по інтернету. А восени вам привозять із неї ковбаску. Таким чином ви бачили, що вона їла і впливаєте на цей процес. Загалом, сільське господарство дуже швидко розвивається, і уже через 10 років  африканці та індуси будуть визначати, що вироблятиме сільське господарство, – зазначає експерт.

Водночас Алекс Ліссітса наголошує, що за останні 5 років українська економіка змогла переорієнтувалися на західний ринок. Для цього була проведена величезна робота.

  • І тут треба сказати «дякую» тим людям, які цим займалися. Була проведена величезна робота, щоб наша продукція знайшла свого  споживача в Європі та Китаї. Україна стала третьою в Європі по експорту м’яса. Нашому Уряду треба дати медалі, вони дуже багато зробили. Україна вивела американців з китайського ринку. Також краще за нас ніхто не виробляє соняшникову олію. На сьогоднішній день Україна експортує те, що потребує ринок, – каже Алекс Ліссітса.

Напрацювання потрібно продовжити

За словами генерального директора «Індустріальної молочної компанії» Алекса Ліссітси, зараз необхідно розвивати високотехнічне господарство. Для цього потрібно застосовувати IT-технології. На сьогодні є величезна потреба в ІТ-розробках для агропромислового комплексу. І у команди політсили «Українська стратегія Гройсмана» є чіткі напрацювання щодо розвитку цієї сфери.

  • Я дуже довго «ховався» від політики, і коли повернуся після Німеччини було багато запрошень, і я намагався від цього відійти. Зараз йде велика дискусія, що треба все забути і почати з  «нуля». На мою думку, все, що було зроблено за останні три роки командою Гройсмана, – величезна робота.  Це велика робота в стимулюванні експорту і в децентралізації. Коли до мене звернулися з пропозицією піти в команді Прем’єр-міністра на вибори – я погодився. Бо я бачу ту роботу, яка була зроблена, і вона має бути продовжена. І це має зробити команда професіоналів, яка не буде сидіти в парламенті і вчитися, на які кнопки натискати. Я говорю про фахівців, які мають прийти, щоб продовжити ті реформи, які вже були розпочаті. Політична партія «Українська стратегія Гройсмана» – це якраз і є відповідь, як потрібно продовжувати реформи, зокрема, як розвивати аграрний комплекс. Тенденції у всьому світі зрозумілі, і вони свідчать, що молодь хоче проживати у містах. Процес урбанізації зупинити надзвичайно важко. Процес роботизації і автоматизації бізнес-процесів також ніхто не зупинить, бо є так звана технологічна революція 4:0, яка крокує по всьому світу. Аби наша сільська місцевість не «заглохла» – потрібно продовжити процес децентралізації. Громади мають вирішувати, куди інвестувати свої кошти, – каже Алекс Ліссітса та  додає, що потрібно продовжити підтримувати фермерів і виробництво сільськогосподарської техніки.
  • Абсолютно правильно Урядом було виділено кошти для підтримки українських виробників машинобудування. Я сам скептично до цього відносився, коли програма була започаткована, але зараз я хочу поаплодувати і сказати, що це реально класна програма. Багато виробників сільськогосподарської техніки отримали доступ до кінцевого клієнта, а сільгоспвиробник може залучати державні кошти без якихось там проблем і корупційних внесків – для відшкодування закупівлі цієї техніки. Тому це потрібно продовжувати. Очевидно, що потрібно завершувати земельну реформу. Ті напрацювання, які були зроблені Гройсманом три роки тому спільно з Асоціацією фермерів та іншими асоціаціями,  потрібно дістати з «шухляди» і винести на розгляд Верховної Ради України. Команда «Української стратегія Гройсмана» пропонує досить таки великий спектр можливостей для розвитку сільського господарства в Україні, – зазначає  Алекс Ліссітса.

Довідка.  Алекс Ліссітса – генеральний директор «Індустріальної молочної компанії». Провідний спеціаліст в галузях стратегічного менеджменту, оперативного управління, аналізу продуктивності та ефективності підприємств у сфері сільського господарства та харчової промисловості. Визнаний «Агроекспертом 2010 року» у номінації «Аграрна політика» за версією профільного журналу Agroexpert, обійшовши президента Української аграрної конфедерації Леоніда Козаченка.

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) — це об’єднання передових агропромислових компаній України. У 2018 році УКАБ впевнено утримує статус асоціації №1 в АПК України, об’єднуючи понад 100 знакових представників галузі – агрокомпаній та постачальників сільгоспресурсів, націлених на подальший розвиток вітчизняного агробізнесу. Членство в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» дає компаніям незаперечні переваги: від необхідного набору інформації та знань до підтримки у вирішенні багатьох прикладних питань.

Діяльність УКАБ сприяє ефективному веденню бізнесу в АПК України і охоплює практично всі його процеси, від залучення інвестицій до глобальних завдань підвищення ефективності роботи аграрних компаній і розробки пропозицій з удосконалення аграрної політики.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *