У Вінниці говорили про «оздоровлення» малих річок міста

Новини Вінниці

На території Вінниці протікають 36 малих річок та струмків. Всі вони відносяться до басейну головної водної артерії міста – Південного Бугу, і відіграють значну роль в екології міста. Стан робіт з очищення водних об’єктів Вінниці та перспективи перетворення їх на безпечну і привабливу складову міського простору обговорили сьогодні, 20 червня. Публічну дискусію відвідали екоактивісти, викладачі та студенти вищих навчальних закладів, школярі, а також представники міської влади та комунальних структур.

  • Я географ і еколог за освітою, до того ж жила над річкою Вінничкою і бачила, як кожен день у неї викидають сміття. Це мене хвилювало, адже бувала за кордоном і бачила, що може бути інакше. Перші акції з очищення річки ми почали проводити у 2014 році, – розповіла очільниця ініціативної групи «Врятуй малу річку» Людмила Сломінська 

Людмила та її однодумці б’ють на сполох: наразі струмки та річки міста перебувають у не найкращому стані, люди засмічують береги, і, що ще гірше – зливають до водойм нечистоти. Втім, представники департаментів міськради руками не розводять, а визнають: проблема є, і вирішити її можна лише спільними зусиллями всієї громади. І поки активісти проводять акції з очистки річок, місто реалізовує програму охорони навколишнього середовища, на впровадження якої у 2018 році було виділено 429 000 000 гривень.

В рамках програми у 2018-2019 роках були закуплені земснаряди для очищення Південного Бугу в районі водозабору вінницького водоканалу. Також очищено 19,436 квадратних метрів малих річок та капітально відремонтовано 5 криниць. Крім того, проведено 56 рейдів по берегах малих річок, виявлено 165 правопорушень та складено 77 протоколів про адміністративні правопорушення.  Заплановані  роботи із благоустрою прибережних зон Бугу та малих річок, струмків і ставків, очищення річки П’ятничанка, рейдові перевірки, будівництво та реконструкція мереж каналізації мікрорайонів приватної забудови.

Саме відсутність каналізації в багатьох приватних домоволодіннях по берегах водойм фахівці вважають чи не найбільшим фактором забруднення.

  • Замість того, щоб встановити каналізацію, люди зливають нечистоти просто у річки, а коли до них приходить муніципальна варта, щоб оштрафувати, сусіди їх про це попереджають, замість того, щоб змусити під’єднатись до каналізації , – сердито сказала одна з активісток

Інша проблема – нестача сміттєвих урн біля водойм, через що люди викидають сміття просто собі під ноги. На думку учасників дискусії, підключення осель до каналізації та встановлення урн біля річок має стати найважливішим кроком до «оздоровлення» водойм міста.  

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *