П’ятьох левенят із Бердянська відправили до Південної Африки

Новини України

Міжнародні волонтери відправили до Південної Африки п’ятьох левів з бердянського зоопарку. Хижаків повертають додому для відновлення популяції.

  • Сьогодні від нас до Південної Африки їдуть 5 малюків: чотири дівчинки і один хлопчик. Це вже сформований прайд з двох родин. Вони будуть жити у Південній Африці. Сподіваємось, що столичні чиновники зроблять їм документи швидко, – говорить директор бердянського зоопарку “Сафарі-парк” Ігор Кальченко.

Хіч, Бела, Красуня, Буба і Руда народились півтора року тому. Незабаром вони будуть жити не в вольєрах, а в спеціальному реабілітаційному центрі площею щонайменше 2 гектари.

Співробітники зоопарку кажуть, що дуже важко розлучатись з хижаками, але розуміють – вдома тваринам буде краще.

Кіпер зоопарку Микола Нетикша розрізняє малюків та не боїться заходити до них. Каже, що кожне з левенят має свій характер. Під час відправлення тварин хлопець ледь стримував сльози.

  • Дуже важко їх відпускати… Я їх годував, коли вони тільки народились: спочатку молоком, потім і м’ясом. Вони для мене друзі, а не просто звірі, – розповідає Нетикша.

Минулого року волонтери відправили до Південної Африки чотирьох левів. Таким чином вони допомагають відновити популяцію хижаків. Адже через браконьєрів та різні епідемії леви опинилися на межі вимирання.

  • Директор бердянського зоопарку запропонував нам відправити 11 левів. Сьогодні ми відправляємо п’ятьох. Для них вже є побудовані вольєри. Потім заберемо інших шість, – уточнює директор міжнародної організації “Лорен а Ентли” в Україні Лайонел Де Ланге Шан.

Спочатку леви вирушать до Самбіру, де пробудуть 3-4 місяці – все залежить від того, як швидко зроблять спеціальні документи. І вже потім вирушать до Йоганнесбургу (ПАР), а далі на маленьких літаках до місця проживання. Подорож триватиме 76 годин і коштуватиме близько 32 000 доларів. За словами волонтерів, лише один літак в Україні має дозвіл на відправлення великих вольєрів, він літає з Борисполя. І лише там є ветеринар, який може підготувати відповідні документи.

  • Кожну тварину ми ретельно перевіряли, робили аналіз крові, у них є паспорти, наразі виготовляються чіпи і вже перед самою відправкою зробимо їм ще одну ін’єкцію, – говорить директор міжнародного волонтерського фонду.

Через надспекотну погоду левам не вводили анестезію. Спеціалісти говорять: головне – давати звірам багато пити.

Волонтери зізнаються, хотіли б забрати тварин з усіх зоопарків та відправити їх додому. Проте це неможливо.

У реабілітаційному центрі левів будуть забезпечувати їжею. Там є усі умови, необхідні для проживання.

Наступними до Південної Африки вирушать дворічні самиці та ще двоє дорослих левів.

Окрім того, волонтери сподіваються, що зможуть повернути додому й левів з Покровського зоопарку, яких минулого року вдалось врятувати від голодної смерті. Їх вчасно вивезли до реабілітаційного центру у Василівці, що у Запорізькій області.

Фото: Александра Прилепы, iz.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *