На Вінниччині пенсіонер давав онукам гратися гранатами, які йому «подарував» військовий

Новини Вінниці

Дідусю суд виніс вирок – позбавлення волі строком на три роки з іспитовим терміном на  рік.

Цьогоріч у лютому в жителя села Кожухів Літинського району під час перевірки умов зберігання мисливської зброї у металевому сейфі правоохоронці виявили та вилучили  60 бойових патронів калібру 7,62х39 мм, зразку 1943 року, призначених для стрільби з карабінів, автоматів і кулеметів конструкції Калашникова. Крім того, було вилучено два корпуси осколкової наступальної ручної гранати РГД-5 та підривачі “Уніфікований запал дистанційної дії типу УЗРГМ”, що використовується для спорядження ручних гранат типу Ф-1, РГД-5, РГ-42.

Під час допитів чоловік пояснив, що восени 2018 року він їздив у гості у м. Краматорськ та, повертаючись додому, був зупинений на блокпосту, де зустрів військовослужбовця, якого колись пригостив. Військовий, мовляв,  на знак подяки за гостинець передав пакет. Приїхавши додому та оглянувши зміст пакунку, чоловік побачив предмети, схожі на гранати, які заховав у сейф, де зберігав мисливську зброю.

За фактом було відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України “Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами”, процесуальне керівництво у якому здійснювала Калинівська місцева прокуратура Вінницької області. Санкція статті передбачає покарання  – позбавлення волі на строк від трьох до семи років.    

Міськрайонний суд визнав жителя села Кожухів винним за незаконне придбання та зберігання бойових припасів без передбаченого законом дозволу та призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 3 роки. Однак, враховуючи те, що підсудний повністю визнав свою вину і щиро розкаявся, позитивно характеризується за місцем проживання, пенсіонер, інвалід ІІІ групи та раніше не судимий, суд звільнив засудженого від відбування призначеного покарання з випробуванням іспитовим терміном на 1 рік. Бойові припаси суд зобов’язав знищити.

Найжахливіше у цій кримінальній історії навіть не те, що дорослий чоловік, який в силу життєвого досвіду та спеціальних знань обізнаний з правилами поводження зі зброєю, розуміючи правові наслідки отримання та зберігання таких “подарунків”, бездумно приносить їх до себе до додому і незаконно зберігає тривалий час, а те, що він давав гратись такими “іграшками” своїм онукам.

За інформацією: прес-служба прокуратури Вінницької області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *