У Казахстані проходять вибори президента: поліція масово затримує противників наступника Назарбаєва

Новини Світу

У Казахстані в день президентських виборів відбуваються масові затримання учасників акцій протесту, які вийшли на вулиці в різних містах.

Як повідомляє казахстанське видання «Радіо Азаттик», понад сотню людей, що скандували «Бойкот!», затримано в день президентських виборів у центрі Алмати, поряд з площею Астана. Поліцейські, в тому числі бійці спецпідрозділів, грубо затримували людей і заштовхували їх в автозаки.

У Нур-Султані затримання проходили біля палацу «Жастар», де зібралися кілька сотень громадян, які прийшли з блакитними повітряними кулями і скандували: «Алга, Казахстан!», «Бостандик!» («Свобода!»), вимагаючи чесних виборів.

Затримано близько 20 осіб у Шимкенті. Як повідомляється, присутні нічого не скандували, проте поліцейські заштовхали їх у машини. На запитання представників ЗМІ про причини затримання поліцейські заявили: «Для встановлення особи».

Сьогодні в Казахстані проходять позачергові президентські вибори, перші в новітній історії країни, в яких Нурсултан Назарбаєв не бере участі як кандидат. 78-річний Назарбаєв, який беззмінно правив упродовж майже трьох десятиліть, у березні цього року подав у відставку. Менш як через три тижні після складання Назарбаєвим повноважень Касим-Жомарт Токаєв, екс-спікер сенату парламенту, який вступив на посаду президента, призначив дострокові вибори.

Повідомляється, що за кілька днів до виборів у Казахстані пройшли обшуки і затримання активістів у кількох містах – столиці, Алмати, Актобі. У поліції пізніше прокоментували, що обшуки санкціоновано судом у «рамках розслідування кримінальної справи за фактом участі в діяльності забороненої незареєстрованої екстремістської організації «Демократичний вибір Казахстану».

Назарбаєв, оголошуючи про складання з себе повноважень 19 березня, сказав, що бачить своє завдання «в забезпеченні приходу до влади нового покоління». Наймолодшому кандидату в президенти на цих виборах 55 років, найстаршому – Касим-Жомарту Токаєву – 66.

Нинішні вибори проходять після внесення до законодавства про вибори змін, що посилюють вимоги до кандидатів. Так, до виборів тепер не допускаються самовисуванці – кандидатів можуть висунути республіканські об’єднання, політичні партії. Обов’язковою умовою стала наявність як мінімум п’ятирічного стажу на державній службі або виборної посади. Претенденти мають скласти обов’язковий іспит на знання казахської мови. Для офіційної реєстрації кандидатам необхідно було зібрати підписи не менш як 118 тисяч виборців.

У суспільстві останніми місяцями спостерігається сплеск протестних виступів, звучать заяви про наперед вирішений характер кампанії і відсутність реальної конкуренції.

Це шості за рахунком президентські вибори в Казахстані. Попередні проходили в 1991, 1999, 2005, 2011 і 2015 роках. Три рази вони були позачерговими. Переможцем оголошувався Нурсултан Назарбаєв. Західні спостерігачі жодного разу не визнавали президентські вибори в Казахстані вільними і справедливими, що відповідають міжнародним стандартам.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *