Вода таки була: вчені знайшли глину на Марсі

Новини Світу

Ровер Curiosity виявив на схилах гори Шарп в кратері Гейл найбільші на сьогодні відкладення марсіанської глини, які, ймовірно, сформувалися на дні прадавнього озера або річки. Про це повідомляє Science Alert.

Орбітальні апарати були першими, хто виявив глину на горі Шарп. Коли NASA обрало Кратер Гейла в якості місця посадки MSL Curiosity, глина на горі Шарп була однією з цілей марсохода.

Марсохід Curiosity пробурив свердловини і взяв два зразки, а тепер підтвердив наявність великої кількості глинистих мінералів в них. Наявність глини підтверджує, що в далекому минулому кратер Гейл містив значну кількість води. Швидше за все, скелі в цьому регіоні сформувалися з шарів осадових відкладень і бруду, що скопилася на дні древніх озер.

У той час як невеликі кількості глини детектувати і в інших місцях Марса, недавні зразки містили найбільші кількості глинистих мінералів з відомих на даний момент.

  • Подібні поклади глини – одна з головних причин, чому ми вибрали кратер Гейла і відмовилися від інших варіантів посадки марсохода. Наші інструменти ідеально пристосовані для розкриття її секретів, – розповів Скотт Гузевич, один з учасників наукової команди Curiosity.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *