На Вінниччині місто Бар обрало свою королеву

Новини Вінниці

До дня міста Барська міська рада оголосила конкурс кращого косплею на італійську принцесу — засновницю міста Бону Сфорци. Основною вимогою до претенденток була максимальна схожість до королеви. До фіналу конкурсу потрапило четверо дівчат. За результатами он-лайн-голосування найбільше голосів отримала конкурсантка під № 1 Людмила Поворознюк. Вона виборола титул «Королеви Бони-2019» і очолила святкову ходу на День міста. Супроводжував королеву Святий Миколай — давній покровитель міста.

  • Це було прекрасне знайомство з Баром, адже в цьому містечку я раніше було тільки проїздом, — визнає нова королева Людмила Поворознюк. — Сама я родом із Вінниці. Зараз навчаюся на психолога, а захоплююся історичною реконструкцією, зокрема досліджую італійське Середньовіччя, вивчаю діяльність родини Борджіа, які товаришували із родом Сфорци. Тому коли дізналася про конкурс, який оголосила Барська міська рада, вирішила спробувати свої сили, адже географію учасників не обмежували. Сукню надала мені моя колежанка, це вишукана річ — все ручна робота. Образ створювала сама відповідно до історичної світлини. На перемогу особливо не розраховувала, але зраділа, коли мене запросили на святкування Дня міста у ролі королеви Бони.

Нагадаємо, 2019 рік у Барській ОТГ проголошено роком королеви-засновниці Бони Сфорци — італійської принцеси, а потім польської королеви, яка заснувала місто і назвала його на честь свого рідного італійського Барі. Автори ідеї — ініціативна група «Жіночий клуб Бони Сфорци» та ГО «Актив. Бар» — вважають, що оголошення року Бони Сфорци може стати початком створення нової грані бренду міста як історико-туристичної локації. Адже життя цієї непересічної жінки — авантюрна історія, яка може стати однією з цікавих для туристів легенд.

Довідка: Бона Сфорца — дружина Сизигмунда І Старого, польська королева, за походженням герцогиня Міланська, Неаполітанська принцеса, дочка міланського герцога Джан Галеаццо Сфорца та Ізабелли Арагонської. Бона славилась вродою, невгамовною енергією і вмінням вирішувати справи за хабарі. Ще за життя престарілого чоловіка-короля фактично керувала державою. На території королівства Польського та Великого князівства Литовського, до підписання Люблінської унії і утворення Речі Посполитої, володіла п’ятьма замками, у тому числі — збудованим у Барі, який вона заснувала на теренах нинішньої Вінниччини.

Олеся ШУТКЕВИЧ

Джерело: День

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *