Природа гине з безпрецедентною швидкістю – ООН

Новини Світу

Міжурядова науково-політична платформа з біорізноманіття та екосистем, заснована під егідою ООН, опублікувала доповідь, у якій йдеться про безпрецедентний занепад природи внаслідок людської діяльності та змін клімату.

Про це розповів на брифінгу речник генсека ООН Стефан Дюжаррік.

  • Близько одного мільйона видів під загрозою зникнення, і природа занепадає з безпрецедентною швидкістю. Амфібії, корали та морські ссавці серед видів, які опинилися у найбільшій небезпеці – зазначив він.

Нинішня доповідь стала першим таким документом з 2005 року, і нині являє собою найповнішу оцінку стану біорізноманіття в історії досліджень.

Речник генсека ООН додав, що документ виділяє п’ять основних чинників негативних природних змін. Найгірше на довкіллі позначаються зміни у наземному та морському природокористуванні, далі йде пряма експлуатація організмів, зміни клімату, забруднення повітря та інвазійні чужорідні види.

  • Погіршення ситуації матиме тяжкі наслідки для людей у всьому світі. Нинішні світові зусилля з протидії цим загрозам недостатні. Необхідні трансформативні зміни для захисту та відновлення природи, – указав Дюжаррік.

Презентуючи доповідь у Парижі, генеральна директорка  ЮНЕСКО Одрі Азулай зазначила, що її висновки є “попередженням для світу”.

  • Після публікації цієї доповіді більше ніхто не матиме права сказати “ми не знали”… Ми просто не можемо далі продовжувати руйнувати різноманіття життя. Це наша відповідальність перед майбутніми поколіннями, – зазначила Азулай.

Робота над доповіддю тривала три роки та коштувала близько $2,4 млрд. В її основу лягли 15 тисяч джерел, причому вперше було враховано знання корінних народів, їхні проблеми та пріоритети.

У доповіді розглядаються всі наземні екосистеми (окрім Антарктики), океани та внутрішні водні ресурси — точніше, зміни, яких вони зазнали за останні 50 років, вплив цих змін на економіку, рівень життя, продовольчу безпеку, а також вплив торгівлі та інших глобальних процесів на біорізноманіття.

Доповідь року зазначає, що 75% сухопутного довкілля і 66% морського середовища “серйозно змінені” людською діяльністю. Щороку у світі видобувається близько 60 мільярдів тонн відновлюваних та невідновлюваних природних ресурсів — це вдвічі більше, ніж у 1980 році.

Загалом під загрозою зникнення перебуває до 1 мільйона біологічних видів, багато з них – уже протягом наступних десяти років. Нині на Землі близько 8 млн видів, з них 5,5 млн – комахи. Вимирання також загрожує 40% видів амфібій, 33% коралів, більш ніж третині всіх морських ссавців.

На цьому тлі середнє підвищення рівня океанів за останні два десятиріччя становить більше 3 мм за рік. Викиди, які спричиняють парниковий ефект виросли на 100% з 1980 року, спричинивши підвищення глобальної температури щонайменше на 0,7°C, констатується в доповіді.

Джерело: Укрінформ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *