У «тімірязєвці» «Мамай мандрує»: пересувна виставка дісталася Вінниці

Новини Вінниці

Сьогодні, 2 травня, у відділі мистецтв Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва (вул. Соборна, 70, ІІІ поверх) відбудеться відкриття Всеукраїнської пересувної художньої виставки «Мамай мандрує».

Мистецький проект «Мамай мандрує» існує вже три роки. Це своєрідний культурнопросвітницький доробок колективу сучасних професійних митців, а також художниківаматорів, які у своїй творчості звертаються до історичної, духовної та культурної спадщини козацької доби. Образ козака Мамая приваблює і сьогодні увагу сучасних молодих художників. Феномен народної картини невідомого майстра, популярної у 18 ст. серед українців, полягає в її унікальності, тому що ніде у світі подібних зображень козака Мамая немає. Це суто наш герой. Стійкий інтерес до «Мамаїв» згуртовує митців долучитися до розгадки символіки канонічного зображення утаємниченої постаті козака з бандурою.

Юні розвідники – джури козака Мамая зі своїми картинами встигли побувати уже в багатьох містах України: Одеса, Саврань, Кодима, Южний, Первомайськ, Новоград-Волинський, Вінниця. Проект починався за участю тільки одеських художників, але потім почали долучатися й митці зі всієї України. Більше 10 міст представлено на виставці: Одеса, Київ, Львів, Умань, Вінниця, Новоград-Волинський тощо. Крім того, свої творчі роботи демонструють вихованці дитячих художніх шкіл, артстудій, шкіл мистецтв.

Мамаї на стінах виставки точнісінько такі, якими були вони у своїх хатах, при дворах українцівгосподарів – своєрідними оберегами, захисниками, воїнами, готовими будьякої пори стати в оборону не лише свого обійстя, де затрималися – «закозакували», а й за увесь Рідний Край, вливаючись у бойові загони своїх побратимів.

Дух незламний у наших Мамаїв, а тепер, у наші дні, той геройський, нестримний порив у добровольців, у волонтерів, котрі в загрозливу пору врятували країну від нової російської орди і стоять на її варті, не боячись ні куль, ні танків ворожих, ні озвірілих пик учорашніх «друзів»… Козаки, котрі гинули у війнах за незалежність України, здобували святість у тих гарячих битвах і перетворювались на символи – обереги родин, сіл, міст, усієї країни. Так і стали вони Мамаями – всюдисущими та вічносущими захисниками української нації, душі.

Акція «Мамай мандрує» народилася не раптом і не спонтанно. Автор ідеї, художник Віктор Гоманюк «зондував» її різними підходами, обговорював у колі таких одеських митців та їхніх однодумців, як Олександр Циркун, Олекса Триколенко, Тарас Максимюк, Сергій Савченко, історик Тарас Гончарук. Колись була дуже слушною пропозиція активістки українського відродження Тетяни Мельник, котра звернулася до братів Триколенків та їхньої матері пані Людмили Янопуло, теж художниці, з пропозицією намалювати Мамаїв на подарунок для онуків. І вони виконали замовлення – по суті, відродили давню традицію, за якою оселі українців прикрашали Мамаями. Вони вивищувались у світлицях поруч з Тарасом Шевченком та іншими світочами нашої землі…

Відкриття виставки – 2 травня о 16.00. Експозиція діятиме до 2 червня (щоденно з 10:00 до 18:00). Вхід вільний.

За інформацією: library.vn.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *