Україна на засіданні Радбезу ООН закликала РФ скасувати указ про видачу паспортів на Донбасі

Новини України

Голова Постійного представництва України в Організації Об’єднаних Націй Володимир Єльченко закликав Російську Федерацію скасувати указ про спрощення процедури видачі паспортів громадянам України на окупованому Донбасі. Про це Єльченко заявив на засіданні Ради безпеки ООН у Нью-Йорку.

Мета Росії доволі чітка – ще більше дестабілізувати ситуацію в Україні у цей поствиборчий період і зруйнувати Мінські угоди. Усе це за прямого ігнорування постійних закликів та вимог міжнародної спільноти утримуватися від односторонніх кроків, що підривають Мінський процес, – заявив Єльченко.

  • Незаконна паспортизація українських громадян також означає, що Кремль визнає свою окупацію українських територій у Донецькій і Луганській областях і насправді робить ще один крок до анексії цих територій. Завдяки цьому рішенню Росія знову розвінчує свій пропагандистський наратив, що це так званий “внутрішній конфлікт” в Україні, – заявив Єльченко.

Він додав, що указ президента РФ про запровадження спрощеної процедури надання паспортів РФ громадянам України на окупованому Донбасі є незаконним, а також кричущим порушенням Росією своїх зобов’язань, передбачених двосторонніми і багатосторонніми документами.

  • Україна не визнає жодних наслідків цієї дії, – заявив дипломат.

Він закликав Раду безпеки ООН також не визнавати наслідків цих дій.

Крім того, Єльченко закликав президента Росії негайно скасувати указ про надання українцям російського громадянства, а також указ від 18 лютого 2017 року щодо визнання в РФ документів і номерних знаків, виданих на окупованій частині Донецької і Луганської областей.

Також Єльченко закликав Раду безпеки вжити заходів із запобігання реалізації найгіршого сценарію, рішуче засудити деструктивні дії російської влади і відновити виконання Статуту ООН.

Як повідомлялося, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу.

В Кремлі пояснили, що таке рішення ухвалено президентом РФ «з метою захисту прав і свобод людини і громадянина», на підставі «загальновизнаних принципів і норм міжнародного права».

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *