«Культура – Рубікон, що відділяє нас від “руского міра”», – режисер «Кіборгів» у Вінниці

Новини Вінниці

Український актор та режисер кримськотатарського походження Ахтем Сеітаблаєв  зустрівся з вінницькою публікою. Відомий своєю патріотичною позицією митець, що зняв «Кіборгів», поспілкувався із вінничанами про роль культури у житті держави, про війну та вибори (куди ж зараз без них).

Культура, впевнений режисер, є єдиним запобіжником, що робить українців політичною нацією і не дає розчинитись на тлі інших народів. Проте, поки в наш  дім не прийшла війна, держава не надто сприяла українській культурі:

  • Рубікон, що відділяє нас від «руского міра»,-  це наша культура. Якби двадцять п’ять років ми займалися нею, то зараз не мали б таких проблем. Через неуважне ставлення до культури мій рідний Крим за всі роки незалежності України українським не був ніколи. Із шестиста шкіл на півострові лише у дванадцяти викладали кримськотатарською і у трьох – українською. Всюди були російські прапори, проросійські організації.

Однак, каже режисер, усю «проросійськість» з Криму завжди «здував» найменший «вітерець» української культури з материка, якого часом не вистачало:

  • Коли до нас із концертами приїздив Вакарчук, увесь Симферополь співав українською, незалежно від національності та мови спілкування

Ахтем переконаний, що тепер, коли в Україні війна, національні духовні цінності набули особливого значення. І якщо кіно і театр зараз підтримуються державою і пропагують «українське», то з телевізійним розважальним контентом є великі проблеми. Він, каже режисер, лише дискредитує державу й ті здобутки, яких ми досягли за останні роки.

  • Як мінімум, п’ять років медіа працюють з нашими емоціями. Культура в цілому, і особливо під час війни – це стратегічний інструмент для передачі меседжів, що доходять до нас  через серйозне кіно, аналітичні програми та розважальний контент. Із розважальним контентом проблема, через нього  нам п’ять років лише розповідають, що все погано

А пишатись українцям, впевнений пан Ахтем, таки є чим. Зокрема, підсиленням обороноздатності, про що кажуть і у військовому командуванні:

  • Я багато подорожую Україною, спілкуюся в тому числі і з військовими і бачу багато змін. Три тижні тому я був у третьому полку спецназу і відверто запитав у  їхнього командира, мого товариша Олександра Сергійовича Трепака, який захищав донецький аеропорт, чи реально щось змінюється в армії. Він відповів: «Мені вистачить п’яти хвилин, шоб відповідально довести, наскільки на краще змінилася наша армія. Більше того, якби поруч зі мною зараз сиділи загиблі побратими, вони не зрозуміли б навіть назв того озброєння, яким ми воюємо зараз».

Під час спілкування Ахтем висловив задоволення тим, що Україна має безвіз, має асоційоване членство в Євросоюзі, закріпила у Конституції стратегічний курс на ЄС та НАТО і визнав, що в цих досягненнях є велика заслуга Президента Петра Порошенка:

  • Коли я потрапляю за кордон у справах, мені дуже приємно казати, що я з України, тож чому ми не помічаємо, хто є в авангарді змін? Я порівнюю керування державою зі знімальним майданчиком: ось я режисер і я головна відповідальна особа, хоча є люди, які окремо відповідають за світло, за звук, грим, костюми та інше, і мені в роботі постійно доводиться домовлятись, і не все виходить, як задумувалось спочатку. Це я до того кажу, що навіть не уявляю, яку силу треба мати, щоб зуміти, наприклад, зібрати три сотні голосів в парламенті в підтримку стратегічного руху на НАТО та ЄС, не кажучи вже про роль головнокомандувача і про зовнішню політику.

Про своє ставлення до Володимира Зеленського, опонента чинного гаранта у другому турі виборів, пан Сеітаблаєв говорив небагато, однак сказав, що воно в нього продиктоване передусім почуттям патріотизму, а також національної свідомості (як політичної, так і етнічної).

  • Це мій індивідуальний вибір, моє відчуття, але я не можу голосувати за людину, яка судилась за те, щоб повернути на українські екрани свій серіал, виконавець головної ролі у якому підтримує окупацію Криму

Цікаво, що на зустріч із Ахтемом прийшли і зовсім юні вінничани: школрі та студенти. Одна школярка, підтримуючи «навколополітичну» дискусію, схвильовано запитала в режисера:

  • Президент Порошенко обіцяв нам завершити війну, і я чула, як він обіцяв, що повернеться Крим, що на Донбасі все буде мирно, але чому це не виконується?
  • Чи знаєте ви про військову операцію під назвою «Рейд»? Впевнений, що ні, і це недоліки донесення інформації. Так от, під час цієї операції у серпні 2014 року майже весь Донбас був звільнений, але Росія ввела регулярні війська і переломила хід подій. Прямого російського втручання тоді ніхто не очікував, тож Президент не брехав, коли обіцяв швидко досягти миру на Донеччині та Луганщині. А чому не звільнили Крим? Ну, ось уявіть, що вас ображає хуліган, який набагато за вас сильніший, що ви зробите? Ми маємо справу із другою по міцності армією світу, і зробили те, що могли – домоглися міжнародної підтримки і санкцій для країни-агресора, – відповів режисер

Інший учасник дискусії, відомий вінницький шоумен Олександр Шемет зауважив, що особисто для себе вважає головним досягненням Президента Порошенка прозорий перший тур виборів.

  • Вибори пройшли чесно і без суттєвих порушень, мабуть прозоріше, ніж будь-коли раніше. У Росії нам заздрять, що ми маємо право на чесне волевиявлення, і в цьому я вбачаю заслугу Петра Порошенка

Підсумовуючи дискусію, Ахтем Сеітаблаєв закликав піклуватися про Україну, як про свій будинок. Він зауважив: якщо на рідний дім напав ворог, то першочерговим завданням є захист та збереження оселі, а вже потім можна думати про ремонтні роботи.

  • Якщо займатись лише ремонтом, то ворог спалить хату, і ремонтувати буде вже нічого, – заявив він

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *