Руслан Демчак: відмова від обраного курсу держави – загрожує згортанням медичної реформи

Новини Вінниці

Найбільше звернень у мої громадські приймальні надходить щодо питань  матеріальної допомоги на лікування. Тому вирішив описати суть та перспективи медичної реформи в країні щоб пояснити, що ми можемо втратити. 

Ціль медичної реформи – можливість отримання громадянином БЕЗКОШТОВНОГО сучасного медичного обслуговування та оплату державою медичних препаратів та ліків.

Це має бути досягнуто через зміну підходу фінансування, де «гроші ходять за пацієнтом», а не за медичним закладом.

Отже, у січні минулого року Міністерство охорони здоров’я розпочало перший етап медичної реформи, який стосується первинної ланки надання медичної допомоги.

Оновлена система фінансування медичних установ полягає у тому, що пацієнт укладає медичну декларацію з сімейним лікарем. Після чого її вносять до спеціальної бази– «електронної системи здоров’я». А вже спираючись на ці дані, Національна служба здоров’я України (НСЗУ) укладає договори з відповідними медичними установами з метою оплати послуг сімейного лікаря та послуг медичних закладів.

Пакет безкоштовних послуг на первинному рівні включає консультації сімейного лікаря та обстеження: загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, глюкоза крові, загальний холестерин, вимірювання артеріального тиску, електрокардіограма,  швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити, тропонин, вагітність.

Сьогодні  максимальне навантаження на одного лікаря та двох медсестер в середньому складає до 2000 пацієнтів, для педіатра – 900 малюків. Варто відзначити, що у сільській місцевості пацієнти з більшим бажанням підписують декларації і рідко змінюють лікарів. Сімейні лікарі працюють на базі сільських амбулаторій та районних лікарнях. Якщо в селі проживає невелика кількість людей, один сімейний лікар може обслуговувати декілька населених пунктів, які розташовані поряд.

Звертаю увагу на те, що пацієнти мають можливість змінити лікаря, переуклавши договір із іншим лікарем. А також збільшити штат фельдшерів (медичних сестер), для цього громада має звернутися до сільської ради, яка прогарантує оплату послуг таким медичним працівникам.

Зміни у фінансуванні вже відобразилися і на зарплатах медиків первинної ланки. Рівень їх зарплат визначається згідно з колективним договором. Наприклад, у центрах первинної медичної допомоги м. Вінниця лікарям нараховують до 25-29 тис. грн. на місяць, а медичним сестрам до 8-10 тис. грн. До прикладу, у Іллінцях чи Липовці зарплата сімейного лікаря складає в середньому до 12-18 тис. грн., у медсестри – в межах від 6 до 8 тис. грн.

Другий етап реформи 2019 рік стосується вторинного рівня – поліклінік, що працюють переважно на базі районних лікарень та передбачає цілу низку змін.

З 1 липня 2019 року Міністерство охорони здоров’я запускає Програму «Безкоштовна діагностика». За направленням сімейного лікаря (терапевта чи педіатра) ви зможете отримати понад 50 видів медичних послуг. Пройти рентген, ультразвукову діагностику, мамографію, ехокардіографію серця та інші діагностичні процедури в будь-якому медзакладі за вашим вибором. Усі ці послуги на 100% оплачуватиме Національна служба здоров’я, але за умови  отримання направлення від свого сімейного лікаря.

Ще одне нововведення – електронні рецепти (Е-рецепт). За потреби їх можна буде перевести у друкований вигляд.

На мобільний пацієнта приходитиме СМС із номером рецепта та кодом підтвердження, який треба буде назвати в аптеці. За цим номером працівник аптеки знаходитиме рецепт. Не потрібно бути прив’язаним до аптеки в тому ж районі, де виписали рецепт. «Доступні ліки» можна отримати в кожній аптеці, яка має договір із Національною службою здоров’я України.

Всього у 2019 році на цю програму з держбюджету спрямують 1 млрд. гривень.

Третій етап реформи на високоспеціалізованному рівні надання медичної допомоги розпочнеться у 2020 році. Мова йде про лікарні і надання медичної допомоги у разі тяжкого захворювання, яке потребує особливо складних методів діагностики та лікування. Так званий третинний рівень стосуватиметься реформування підходів до надання допомоги районними та обласними лікарнями, республіканськими центрами.

Кошти йтимуть на оплату перебування в стаціонарі та операції. Для цього планується розробити програму медичних гарантій, в якій буде визначений конкретний перелік безкоштовних послуг і ліків. Вона буде прийнята Верховною радою разом з держбюджетом на 2020 рік.

Окремо зазначу, що паралельно функціонує служба екстреної медичної допомоги. Пацієнтам, що перебувають у невідкладному стані, або з певних причин не обрали свого лікаря, або  перебувають в іншому місці, буде надано невідкладну безоплатну допомогу у будь-якому медичному закладі через службу екстреної медичної допомоги.

Завдання, що були поставлені з початком медичної реформи – потребують революційних рішень та передбачають вперше за багато років незалежності матеріального переоснащення.

Наразі, в тому числі за мого сприяння, закуплено для наших п’яти районів (Іллінецький, Погребищенський, Оратівський, Липовецький та Немирівський) медичне обладнання та проведено реконструкцію медичних закладів на понад 6 млн. грн. Крім того, зараз на стадії реалізації знаходяться проекти по закупівлі медобладнання на суму понад 4,5 млн. грн.

Що зроблено за останні роки:

Іллінецький район:

–        Придбано кардіографи для ФАПів с. Василівка та с. Кантелина Іллінецького району.

–        Проведено реконструкцію неврологічного відділення Іллінецької ЦРЛ.

–        Придбано медичне обладнання та інструментарію для Іллінецької центральної районної лікарні (електрокардіограф, тонометри, лічильники лейкоцитарної формули, столи інструментальні та маніпуляційні, електроніж та ін.).

–        Придбання апарату УЗД діагностики для КНП «Дашівська міська лікарня»

–        Придбання цифрової ендоскопічної відеосистеми для Іллінецької центральної районної лікарні.

Немирівський район:

–        Проведено реконструкцію тепломережі Немирівської ЦРЛ.

–        Реконструкція пунктів зберігання та розподілу кисню Немирівської ЦРЛ.

–        Придбано фетальний монітор та колькоскоп для пологового відділення Немирівської ЦРЛ.

Погребищенський район:

–        Придбано медичної лапараскопічної стійки для Погребищенської ЦРЛ.

–        Придбано медичні багатофункціональні ліжка для Погребищенської ЦРЛ.

–        Придбано фіброгастроендоскоп для Погребищенської центральної районної лікарні.

–        Придбано холодильники для Погребищенського районного медичного центру первинної медико-санітарної допомоги.

–        Придбано автомобіль для Погребищенського районного медичного центру первинної медико-санітарної допомоги.

Оратівський район:

–        Для Оратівської Центральної районної лікарні придбано мобільну рентгенологічну систему.

–        Проведено капітальний ремонт ФАПу в с. Оратівка.

–        Придбання медичного обладнання для нового фізкабінету для Оратівської ЦРЛ.

Липовецький район:

–        Придбання УЗД апарату для Липовецької центральної районної лікарні.

–        Придбано комп’ютерну техніку для Центру первинної медико-санітарної допомоги (м. Липовець).

Ми не маємо зупинитись на півдороги. І від вас також залежить, чи пройдемо ми цей шлях разом до кінця. Вибір, який стоїть перед нами 21 квітня, має вплив на продовження розпочатого шляху, або обнуління всіх досягнень. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *