«Польща: 20 років в НАТО» – у Вінниці відкрили виставку, присвячену цій даті

Новини Вінниці

У вівторок, 16 квітня, у Вінниці в молодіжному центрі «Квадрат» відкрилася виставка «Польща: 20 років в НАТО», організована Генеральним консульством Республіки Польща у Вінниці та Вінницькою ОДА.

Ми вже маємо за своїми плечами чималий польський досвід перебування у НАТО, що є запорукою нашої безпеки в майбутньому, – зазначив Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярціньскі. – На виставці презентований наш шлях вступу до Альянсу та всі ці наших 20 років у НАТО. Ці роки дали нам розуміння тих процесів, які відбуваються у сфері безпеки в Польщі, в Європі та й у світі в цілому. Ми вирішили провести цей захід також в контексті змін до Конституції України, де з’явився Євроатлантичний напрям.

Пан Цярціньскі підкреслив, що за останні 20 років НАТО стало фундаментом безпеки і оборонних можливостей багатьох країн Центрально-Східної Європи.

Українці на власному досвіді вже переконалися, що такі гарантії, як Будапештський меморандум, не діють, – каже заступник голови обласної Ради Михайло Кременюк. – Україна не отримала захисту, віддавши ядерну зброю. Армія залишилася розформованою у ті часи. З подіями, які сталися на сході нині, згуртувався український народ і влада, тепер ми маємо гідну армію. Впевнений, що цей рік увійде в історію, як перший крок до майбутнього партнерства у вступі до Північноатлантичного Альянсу. Вдячні польській стороні за просвітницьку роботу в цьому напрямі.

Завдання Збройних Сил України сьогодні – зберегти цілісність держави і надати відсіч усім ворогам, – наголошує  командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-полковник Сергій Дроздов. – Однак ми розуміємо, що самостійно нам самим не вдасться встояти перед сильним загарбником. Зараз нашій армії потрібне єднання з Європою.

Про оборонний досвід поляків і процес приєднання до НАТО розповіли заступник аташе оборони при Посольстві Республіки Польща в Україні пані полковник Агнєшка Мальчевска та професор Пшемислав Журавскі вель Граєвскі.

Довідка. 12 березня 1999 року міністри закордонних справ Польщі, Угорщини й Чехії у присутності тодішньої держсекретарки США Мадлен Олбрайт підписали документ про вступ цих східноєвропейських країн до Альянсу. Церемонія підписання відбулася у штаті Міссурі в США. Варшава щороку закладає в бюджет на оборонні витрати не менше двох відсотків від ВВП країни, як того вимагають договори про членство в Організації Північноатлантичного договору.

За інформацією: vinrada.gov.ua  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *