Вінницькому музею подарують реконструкцію давнього намиста, церемонію відвідає Ющенко

Новини Вінниці

Вінницькому обласному краєзнавчому музею передадуть репліку-реконструкцію давнього бурштинового намиста з Гордіївського могильника (археологічна пам’ятка ХІV – XІ ст. до н.е, с. Гордіївка Тростянецького району Вінницької області). Церемонія дарування відбудеться 17 квітня о 15:00.

Як зазначає прес-служба музею, прикрасу відтворили за допомоги Асоціація «Український Бурштиновий Світ» та МБФ «Українська родина», які і дарують музею цю прикрасу. Реставрацією займалася дизайнера Ольга Навроцька.

  • Ця репліка займе своє місце в експозиції музею, щоб усі відвідувачі змогли побачити як виглядали бурштинові намиста з Гордіївського могильника. Через давність, погане збереження бурштину, оригінальні прикраси практично не експонуються, тому відновлене намисто приверне увагу та посилить інтерес до нашої спадщини, – інформують у музеї

Церемонію передачі прикраси відвідають Президент України (2005-2010), засновник проекту та музею «Код нації» Віктор Ющенко, директорка Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька, засновниця МБФ «Українська родина» та Асоціація «Український бурштиновий світ» Галина Симха керівниця проекту «Код жінки», кураторка виставкових проектів, кандидатка історичних наук Оксана Лобко.

До слова, завтра, 17 квітня, Президент Ющенко також відвідає  вінницький жіночий бізнес-форум.



ГОРДІЇВСЬКИЙ МОГИЛЬНИК: у 80-х рр. ХХ ст. поблизу с. Гордіївка Тростянецького р-ну археологи відкрили надзвичайно багатий курганний могильник ІІ тис. до н. е. З часу його відкриття пройшло вже більше 30 років, але він і досі залишається одним із найзагадковіших могильників доби пізньої бронзи Центральної і Східної Європи. В експозиції музею демонструються кілька артефактів, пов’язаних з Горідіївським могильником. Ця пам’ятка вирізняється надзвичайним багацтвом поховального інвентарю, а за кількістю знайдених бурштинових намистин не має рівних серед пам’яток доби бронзи в Європі. Колекція з Гордіївських курганів, яка нараховує більше ніж 1500 бурштинових намистин є найбільшою археологічних збіркою цього коштовного каміння в Європі. Свого часу це відкриття стало справжньою сенсацією в середовищі науковців. Через значну крихкість старовинного бурштину, прикраси з Гордіївського могильника, які у різні часи пройшли реставрацію, не представлені в постійній експозиції музею. Старовинні прикраси, знайдені на теренах Вінниччини, неодноразово ставали об’єктом захоплення знавців давнього мистецтва з інших країн.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *