У «Вінницяміськтеплоенерго» розповіли, як каратимуть боржників, бо борги – рекордні

Новини Вінниці

На момент завершення опалювального періоду (8 квітня) теплопостачальне підприємство має проблеми з розрахунками населення за спожиті послуги. Так, станом на 15 квітня  на рахунках споживачів КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» – 110 мільйонів боргу за попередні періоди і ще 90 мільйонів нарахувань – за березень. Станом на сьогодні рівень розрахунку за минулий місяць – лише 10%, повідомляє прес-служба підприємства.

«Вінницяміськтеплоенерго» по завершенні опалювального періоду проводить інвентаризацію боргів, юридично-договірна служба спільно з державною виконавчою службою розробляють механізми стягнення коштів із неплатників у межах чинного законодавства. Йтиметься про накладання арешту на майно, зокрема, на транспортні засоби та гаражі,  а також про заборону виїзду за кордон.

Вестиметься також робота зі споживачами, в яких не укладений договір з теплопостачальним підприємством.

«Вінницяміськтеплоенерго» звертаємо увагу городян на те,  що у «Вінницькій газеті» було опубліковано договір на надання послуг з централізованого опалення, який  є договором приєднання.

Форма та зміст (умови) Типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 № 630 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення» (далі – Постанова № 630).

Відповідно до ч. 3 ст. 6, ч. 1 ст. 630 ЦК України, ст.ст. 19-21 Закону, Постанови № 630 вбачається, що умови Типового договору, що набули юридично обов’язкового значення в силу актів цивільного законодавства, є обов’язковими для сторін договору, які не мають права відступити від їх положень, врегулювати свої відносини на власний розсуд, а лише мають право конкретизувати його умови.

Пунктом 1 ч. 3 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачений обов’язок споживача укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору. Цей обов’язок кореспондується з обов’язком виконавця, визначеному пунктом 3 ч.2 ст. 21 цього Закону, підготувати та укласти зі споживачем договір на надання житлово-комунальних послуг з визначенням відповідальності за дотримання умов його виконання згідно з типовим договором.

Тож закликаємо всіх, хто має борги, незалежно від того, чи укладений договір, негайно сплатити їх, інакше підприємство змушене буде звернутися до суду та застосовувати санкції:

  • штрафи:  відповідно Постанови Кабінету Міністрів України №630 штрафні санкції нараховуються у розмірі 3%: якщо сума заборгованості, для прикладу, 5 000 грн., відповідно штраф буде  – 150грн.  У декого суми заборгованості перевищують 10 000 грн. Для таких боржників розмір штрафних санкцій відповідно дорівнюватиме 300 грн і вище відповідно до суми боргу. Є такі боржники, штрафи яких перевищують 8 000 гривень.

судовий збір: при подачі позовної заяви до суду позивач  (в даному випадку теплопостачальне підприємство) сплачує судовий збір. Після прийняття рішення судом на користь позивача судовий збір стягується з боржника. З 1 січня 2019 року відповідно до Закону України “Про судовий збір”  мінімальна ставка судового збору становить 1921 гривню (1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

виконавчий збір: після прийняття судом рішення про стягнення з боржника заборгованості, справа передається в органи державної виконавчої служби (ДВС). Відповідно до Закону України «Про державне провадження» з боржника стягується виконавчий збір – 10% від суми боргу, що підлягає стягненню.

Крім того, боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення.

Заборона виїзду та арешт майна: До боржників може бути застосовано заборону виїзду за кордон та накладено арешт на все рухоме та нерухоме майно.

пеня: Законом «Про житлово-комунальні послуги» передбачено пеню за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг. За кожен день затримки з оплатою нараховуватиметься пеня в розмірі 0,01%.  Нарахування пені починатиметься з травня місяця, а саме з першого робочого дня після 20 числа (крайній термін сплати за комунальні послуги).

внесення до єдиного реєстру боржників: якщо Ви не сплачуєте за послуги вчасно та в повному обсязі, то автоматично потрапляєте до даного реєстру https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors.

неможливість отримати субсидію: якщо матимете борг у розмірі 340 гривень прострочений більше, ніж на місяць, субсидію у вас заберуть.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *