Поєднувати пріоритети розвитку ОТГ із картою територій навчали у Вінниці

Новини Вінниці

Фахівці Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування , діяльність якого підтримується Програмою « ULEAD з Європою» та Мінрегіоном України, організували тренінг із питань просторового планування територій громад. Учасниками заходу стали 30 представників ОТГ Вінниччини.

У програмі –  питання прогнозування розвитку територій із урахуванням їх функціональних особливостей, взаємозв’язку стратегічного та просторового планування. Про це розповідали  Олександр Придатко, експерт з просторового планування GIZ,   та Юрій Войціцький,  радник Вінницького ЦРМС з регіонального розвитку.

Спікерами тренінгу виступили також представники  Департаменту  містобудування та архітектури Вінницької ОДА , які  ознайомили  учасників із схемами планування районів Вінницької області. Особливості просторового розвитку територій громад презентували представники Якушинецької, Барської та Дашівської ОТГ.

  • Просторове планування покликане систематизувати  процес і визначити пріоритети розвитку громад . Це дозволяє ОТГ нанести на карту і затвердити офіційно ці матеріали, з тим, щоб потім не можна було використати  території  громади не за призначенням. Фактично, йдеться про план розвитку ОТГ, нанесений на просторову основу. Він буде тісно пов’язаний із Стратегією розвитку громади, з перерозподілом земельних ресурсів та їх ефективним використанням, – пояснив   Олександр Придатко.
  • Коли ми відвідуємо  населений пункт, то зазвичай бачимо нагромадження хаотично розташованих споруд. Сьогодні на рівні держави розробляються законодавчі акти, які мають за мету упорядкований просторовий розвиток наших територій. Йдеться про законопроект щодо  змін до закону «Про регулювання містобудівної діяльності» №6403 , який  в другому читанні розглядатиме Верховна Рада. Головним у ньому є те, що окрім таких документів, як генплан та історико-опорний план, детальний план території, вводиться ще один документ «Схема планування території громади». Саме він деталізує напрямки розвитку громади, причому, навіть більш ніж у середньостроковій перспективі і пов’язує планування розвитку зі стратегією, – зазначив Юрій Войціцький.

Низка громад Вінниччини вже працює над такими планами розвитку і усвідомлюють важливість упорядкованого розвитку територій. Наприклад, Барська ОТГ активно розвиває напрямок планування території  завядки  співпраці із Сonnection school.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *