Від стратегії до практики: Брацлавська ОТГ розпочала будівництво шкільного стадіону

Новини Вінниці

Брацлавська ОТГ Вінниччини з центром у селищі Брацлав налічує  понад семи тисяч населення та є поліетнічною громадою –  на території ОТГ проживає кілька національних меншин, а також  є велика кількість старовинних історичних та архітектурних пам’яток. Саме це лягло в основу Стратегії розвитку  громади.

Фахівці Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування , що створений за сприяння Програми « ULEAD з Європою» та Мінрегіону України,  надали допомогу Брацлавській ОТГ у розробці Стратегії розвитку території,  і серед  пріоритетів було визначено  відбудову інфраструктури, підвищення якості послуг та  розвиток туризму.

Стратегічні завдання стали для громади керівництвом до дії та основою інфраструктурних проектів та ідей для реалізації. Ключова увага  у Брацлавській ОТГ приділяється розвитку молоді та сфери освіти.  На території громади функціонує  ДНЗ та дві ЗОШ, одна з яких  – опорна. Крім освітньої субвенції , 200 тис грн  з місцевого бюджету було виділено  на закупівлю обладнання, меблів, технічних приладів та проведення ремонтних робіт, з них 30 тис грн – для школи-філії.

  • Опорна ЗОШ І-ІІІ ст. Брацлавської ОТГ та ЗОШ – філія с.Монастирське налічують 400 учнів і з них – 52 першокласники, які почали навчатись за програмою «Нова українська школа».  Якість навчання  відповідає усім стандартам, як в опорній школі,  так і у філії. Ми організували підвіз дітей – 99 учнів з усіх сіл громади і навіть діти із сусідніх населених пунктів, які не входять до громади,  вчасно і комфортно дістаються до навчальних класів.У нас  кваліфікований педагогічний склад,  діти забезпечені дидактичним матеріалом, комп’ютерами, інтерактивним дошками,  організовано ігрові та відпочинкові зони. Навчальний процес у нашій школі повністю спрямований на розвиток  компетентностей  у дітей за всіма напрямками нової програми – це і гуманітарна та математична  складова, природничі знання, іноземні мови та відкритість учня  до спілкування і сприйняття світу. Варто сказати, що зміни прийшли із створенням  ОТГ і опорна школа була створена за ініціативи нашого  голови громади. ОТГ – це нова якість  освіти. Єдине, що нам потрібно – це нові спортивні обєкти. За сприяння громади ми розпочали облаштування  нового  шкільного стадіону  і  вже восени діти будуть мати можливість займатися спортом на оновленому майданчику.  Будівництво  проходить без затримок, я живу неподалік і спостерігаю, що роботи ведуться навіть у вихідні, тож поспішають завершити вчасно, – повідомила Олена Камінська , заступник директора ЗОШ І-ІІІ ст. Брацлавської ОТГ із навчально-виховної роботи.

За словами  Олени Камінської, у планах громади – ремонт внутрішньої спортивної зали ЗОШ  та закупівля нового спортивного обладнання для занять з фізичної культури та спорту.

Громада опікується здоровим способом життя, розвитком та комфортом для молоді.  Як повідомила Вероніка Мельник, спеціаліст з питань діяльності культури та туризму Брацлавської селищної ради, на часі –  питання  створення молодіжного центру громади:

  • Брацлавська громада – поліетнічна, тож нам потрібні ініціативи, які об’єднують. Молодь нашої ОТГ активна і готова до впровадження  новацій. Є ідея створити молодіжний  центр у приміщенні старовинного будинку. Будівля вільна, але потребує  ремонту за певними стандартами, адже це архітектурна памятка. Ми сподіваємось на позитивне вирішення цього питання. У нас проводиться багато культурних заходів, подій, фестивалів. Є багато ідей і ми плануємо брати активну участь у розбудові ОТГ.

За словами Андрія Марчука, заступника селищного голови, більшість проектів та програм, що реалізуються на території громади, спрямовані на покращення якості послуг та життя мешканців ОТГ:

  • Наша стратегія –  створення  нової якості життя для людей, тому розпочинаємо із інфраструктурних проектів. В першу чергу – це енергоефективність та термомодернізація, адже сьогодні жоден проект без енергоаудиту не  розглядається. Ми вже замінили  на 360 тис грн вікна та двері у ДНЗ, заклади обладнані твердопаливними котлами. 600 тис грн  власних коштів витрачено на ремонт покрівлі та енергозберігаючі  технології у ЗОШ громади.  3 млн грн  – це затрати бюджету на ремонт доріг, повністю замінено систему вуличного освітлення та  закуплено  обладнання для комунального господарства.  Але, в першу чергу,  у літній період, вирішено облаштувати новий спортивний обєкт – футбольне поле для нашої молоді. Вартість робіт складає  майже 1,5млн грн.  Це кошти державної програми «Будівництво футбольних полів із штучним покриттям», що регулюється  відповідною Постановою КМУ , ми отримали за цією програмою  –  684 тис грн, частина – це спонсорські кошти і  витрати власного бюджету.

У планах Брацлавської ОТГ – придбання спеціалізованого авто для вивозу сміття,  встановлення сучасної системи відеонагляду, на яку вже виділено 70 тис грн з місцевого бюджету , а також завершення термомодернізації комунальних установ та проведення робіт з благоустрою території.  Це яскравий приклад , як крок за кроком реалізуються стратегічні пріоритети на території ОТГ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *