Вінницька «Тімірязєвка» відкрила для читачів безкоштовний доступ до електронного архіву періодики

Новини Вінниці

Із 1 квітня відвідувачі Вінницької обласної наукової бібліотеки імені Тімірязєва мають можливість попрацювати з оцифрованими періодичними виданнями, які виходили у різних регіонах України і поза її межами в першій половині ХХ століття. Загалом це понад 400 видань, які видавалися різними мовами: українською, польською, німецькою, румунською, їдиш, кримськотатарською та російською. Вільний доступ до архіву української преси бібліотека отримала завдяки проекту компанії «Архівні інформаційні системи LIBRARIA».

  • Проект розпочався ще 2012 року, коли були відскановані перші колекції українських газет наприкінці ХІХ — початку ХХ століть. З часом авторам вдалося охопити періодику аж до 1950-х років. Це унікальна робота, бо оцифровано фактично 700 тисяч сторінок, — розповідає заступник директора Вінницької обласної наукової бібліотеки імені Тімірязєва Галина СЛОТЮК. — Цього року вони звернулися до нашої бібліотеки з готовністю надати нашим користувачам вільний доступ до свого ресурсу. Тобто з 1 квітня на базі нашої бібліотеки в кожному структурному підрозділі відведено робоче місце для того, щоб читачі мали змогу скористалися повним доступом до електронної бібліотеки періодики LIBRARIA. З домашнього комп’ютера на цей ресурс можна зайти, але побачити лише відкриті дані, тобто титульні сторінки оцифрованих видань. У нас — читачі мають можливість не лише прочитати публікації, а й скачувати як тексти, так і фотоматеріали».

Галина Слотюк додає, що на сайті можна вести пошук за будь-яким ключовим словом. Крім морфологічного повнотекстового пошуку, доступний також пошук за назвами видань, регіонами, хронологією. Окремо може бути застосований пошук за заголовками статей, а також пошук ілюстрацій за підписами до них. На ресурсі доступні не лише цифрові зображення, а й розпізнані тексти видань з інтерактивними змістами кожного з чисел, що надає користувачам широкі пошукові можливості.

  • Про нову послугу нашої бібліотеки ми сповістили листами всі навчальні заклади області, оскільки база унікальна — зібрано все в одному місці. Це і краєзнавчий матеріал, і історичний, і тематичний для науковців, які досліджують вузькі напрямки в розрізі історичних періодів, — продовжує заступник директора. — Ми також самотужки оцифровуємо свої періодичні видання, але наші технічні можливості не дозволяють розпізнавати тексти, тому ми просто скануємо сторінки раритетних сторічних видань і розміщуємо їх у своїй базі як фото. Натомість автори LIBRARIA мають суперсучасне обладнання, що надало можливість створити колекцію газетних фондів України, де читачі можуть вільно працювати і завантажувати потрібні матеріали. Таким чином, у межах проекту вдалося убезпечити українську періодику столітньої давнини від передчасної втрати, бо це колосальне джерело інформації для дослідників.

Повний і безкоштовний доступ до архіву української преси відвідувачі «Тімірязєвки» матимуть упродовж півроку. Саме такий термін на користування, відповідно до укладеного договору, надали бібліотеці автори проекту.

Олеся ШУТКЕВИЧ

Джерело: День

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *