Вінницький гончар Михайло Діденко: “Авторські речі – це інтуїтивне наливання”

Новини Вінниці

Сьогодні, 5 квітня, в світлиці Вінницького обласного центру народної творчості відбулася п`ята виставка талановитого майстра гончарства члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України вінничанина Михайла Діденка. В експозиції «Від Трипілля»  представлено  близько 200  керамічних робіт.

У своїх виробах молодий гончар використовує елементи народної творчості та мотиви трипільської культури, створюючи скульптури малих форм та керамічний посуд.  Загалом, у творчому доробку майстера – вже понад 300 робіт та чотири персональні виставки. Він – активний учасник всеукраїнських, обласних і міських виставок та конкурсів народного мистецтва. Зокрема,  став переможцем обласного конкурсу кращого юного майстра «Любіть Україну вишневу свою», переможцем у номінації «Кераміка» в І та ІІ молодіжних бієнале традиційних українських ремесел у Вінниці.

– Мені насправді дуже цікава трипільська культура, вся старовинна кераміка, тому що це справжнє джерело без спотворень. Коли ти її відтворюєш, намагаєшся зрозуміти та усвідомити тих авторів, які це робили. Це такий процес пізнання, який постійно відтворюєш та змальовуєш. Авторські речі – це інтуїтивне наливання, навіть коли є чи немає екскізу, просто береш і починаєш будувати від загального до дрібніших частин, – розповідає Михайло Діденко.

Кожна нова виставка, кожна презентація робіт  для пана Михайла –  важлива подія та свіжі емоції:

Із кожною моєю виставкою я відчуваю нові емоції, тому що це дуже цікаво і приємно дізнатися,  що скажуть і що подумають інші. Я створюю це для людей, і мені важлива їхня думка. Також таким чином я проявляю себе, втілюю нові ідеї, які були б цікаві дітям, тому що я працюю із дітьми, а щоб їх зацікавити – треба докласти чимало сил.

Сьогодні на виставку завітало чимало друзів, колег, знайомих та поціновувачів мистецтва молодого гончара.

Майстриня гончарного мистецтва та вчитель пана Михайла Вікторія Ніколаєва пригадала, як  складалися у них стосунки «вчитель – учень», як  починалася творча праця майбутнього майстра:  

– Навчаючи його, я сама навчалася, тому що ще була молодим педагогом у кераміці. Ми разом з ним випалювали глину у печі, викопували глину для нових виробів. Він навіть самостійно склав собі майстерню, а це дуже велика праця, не кожен зуміє таке зробити. 

Член громадської організації “Етномайстерня Коло» Анастасія Фоміна зізналася, що є фанаткою Михайла Діденка і купує його роботи постійно:

– Спочатку Михайло займався авторськими роботами, потім перейшов до створення робіт, використовуючи приклади старовинної кераміки. Він має, як на мене, цікаву манеру подачі авторського бачення, я дуже люблю його роботи, навіть кілька витворів мистецтва у мене є вдома. Зараз тут представлені роботи у трипільській тематиці, але з мотивами власної уяви автора. Це однозначно свіжий погляд на нашу історію. Смотрівчиська, шаргородська миска теж вражають.

У виставці представлено іграшки, миски, глечики. Кожний виріб різниться за своєю структурою та складом: дорогим поливом, з одним чи двома виплавами.У Михайла Діденка вироблена уже власна манера створення виробу, його роботи одразу впізнавані.

– Виставка мого друга і колеги мене вражає, і я точно впізнаю його виріб з-поміж інших. Тут поєднано мотиви трипілля у різний період, показано відродження шаргородської миски, і Михайло найбільш вдало і по-справжньому його нам презентував. Найбільшою родзинкою  Михайла Діденка є його народна іграшка, яка розлетілася не лише по нашому регіоні, але й по всьому світі. Я весь час дивуюся його фантазії, тому що однакової роботи у його творчому доробку я ще не зустрічав,  – розповідає провідний методист Вінницького обласного центру народної творчості  Сергій Бугай.

Художниця та педагог Вінницької дитячої школи мистецтв Світлана Жукова  завітала на виставку Михайла Діденка, тому що кераміка – її захоплення:

– Мені виставка дуже подобається, тому що імпонує тема трипілля, наше подільське коріння, минуле. Кераміка – дуже давній народний вид мистецтва. Мені це дуже цікаво, адже автор бачить усе це по-іношому, не так, як я.

Виставка «Від Трипілля» у Вінницькому  обласному центрі народної творчості  триватиме до 25 квітня.

Наталя Притуляк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *