Паперові «дерева життя»: вінничани навчалися технікам витинанки в музеї

Новини Вінниці Статті

Сьогодні, 4 квітня,  у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відбувся майстер-клас з витинанки від художниці та педагога Вінницької дитячої школи мистецтв Світлани Жукової.

Майстер-клас Світлани Жукової розпочався із ознайомлення учнів із видами робіт у стилі витинанки. У творчому доробку педагога –  чимало готових робіт,  які можна було перемалювати та переробити по-своєму.

– Тема нашої витинанки – “Дерево життя”, – каже пані Світлана. –  Ми будемо виготовляти листівки до дня Великодня. Головна фігура сьогодні у наших роботах – квітки, вазони дерева, горщик з насінням – усі вони уособлюють зв`язок з своїм родом. І це дуже важливо, тому що кожен має знати історію свого роду, хоча б кілька своїх пращурів.

Для створення виробу-витинанки не потрібно багато матеріалів.

– Найголовніше, чого потребує витинанка – це ножиці та папір, – пояснює майстриня. -. Все інше – ножик і дошка – вторинне, їх використовують вже професіонали.

Завідувачка сектором виставкової роботи Вінницького обласного краєзнавчого музею мистецтвознавець Тетяна Журунова розповідає, що саме на Поділлі народилася витинанка і розлетілася по всій Україні:

– Витинанка – це традиційний вид народного мистецтва. Для нас, подолян, вона цінна тим, що саме на Вінниччині розпочалося відродження витинанки в 70-рр.. Витинанка має якісь особливі чари, тому що захопила не лише увесь світ, але й наш час. Сьогодні її використовують в інтер’єрі, одязі,  за допомогою техніки витинанки навіть монтують соціальні ролики.

На майстер-клас Світлани Жукової завітали не лише її учні, але й студенти педуніверситету – прийшли вінничани, які хочуть навчитися новому для них  виду мистецтва.

Вінницька художниця Юлія Гушул вирішила відкрити для себе новий вид мистецтва. Навіть доньок привела на майстер-клас:

– Я художниця, але у жанрі витинанки ще не працювала, лише вдома із дітьми вирізала різні фігури. Майстер-клас від пані Світлани мені відразу сподобався, тому що я знаю, який вона професіонал. Сьогодні я хочу спробувати вирізати витинанку ножем, не знаю, що вийде, але вірю в себе.

Восьмикласниця  Дар`я Гончаренко займається професійно створенням витинанки. Сьогодні прийшла на майстер-клас, тому що приємно отримувати поради та нові знання від наставників:

– Мені приємно, що мене запросили на цей майстер-клас. Я вирізала Дерево життя, тому що саме такої роботи у мене немає, і цю покладу до своєї колекції.

Студентка педагогічного університету ім. М. Коцюбинського Діана Лаута  потрапила на майстер-клас майже випадково:

– Я з одногрупниками прийшла на виставку дитячих робіт, а коли дізналася, що тут проходить майстер-клас вирішила долучитися до нього. Моє Дерево життя повністю зроблене з моєї уяви: птахи – символізують свободу, квітка – життя, горщик – це початок життя, це ніби коріння людей.

Студентка спеціальності дошкільне відділення Олена Суржикова каже, що в університеті навчають різним технікам витинанки, але такої, як сьогодні,  вона ще не знала:

– Я освоїла нову техніку виконання витинанки – за допомогою спеціального ножика. Насправді, це складно, можна промахнутися і зіпсувати роботу, але ножицями не завжди дістанеш у деяких зонах. Я робила сьогодні пасхальне яйце, тому що скоро Великдень, і ця робота надала мені нові навички, які я використаю потім, уже навчаючи дітей  у садочку.

Наталя Притуляк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *