«Запали синім»: у Вінниці відбулася акція на підтримку «дітей дощу»

Новини Вінниці

Сьогодні, 2 квітня, відзначається Всесвітній день поширення інформації про аутизм. Щоб привернути увагу мешканців Вінниці до проблем дітей, що живуть із цим порушенням розвитку, біля вежі у центрі міста відбулась акція «Діти дощу. Запали синім».

Акція розпочалася із танцювального флеш-мобу, в якому взяли участь близько двох десятків волонтерів. Активісти із синіми та білими стрічками у руках (символ солідарності з людьми, що мають аутизм) жваво рухались на очах у вдячної публіки. За дійством спостерігали до тридцяти глядачів: діти з аутизмом, їхні батьки та рідні.  

Після танців волонтери провели для малечі зарядку, до якої долучились і дорослі. Всім дітям роздали подарунки: олівці, альбоми для малювання, іграшки.

Вінничанка Оксана, мати «дитини дощу», зазначає: подібні заходи дуже допомагають соціалізації аутистів.

  • Дуже добре, що є такі заходи для наших  діток. Ми відчуваємо, що не одні. Коли я дізналась, що моя дитина аутист, то думала, що ми самотні. Для всіх нас, батьків таких діток, притаманне це відчуття, ми самі певною мірою починаємо занурюватись у себе, але під час подібних зустрічей усі розкриваємось. Наші дітки стають відкритішими і згуртованішими, – впевнена вона

Волонтери Сашко та Дмитро кажуть, що проводять вільний час, займаючись добрими справами і хочуть допомагати «дітям дощу».

  • Нам подобається допомагати іншим. Є люди, які не хочуть розуміти аутистів, сприймати їх, а ми хочемо дружити, спілкуватись. Бажаємо показати, що світ для таких дітей не зачинений, що є ті, хто готовий допомогти їм адаптуватись до суспільства, – говорить Дмитро

Додамо, що аутизм (грец. autos — «сам»; аутизм — «занурення в себе») – це постійне, комплексне порушення розвитку нервової системи. Воно проявляється  протягом перших трьох років життя. Люди з аутизмом часто страждають від проблем із спілкуванням та соціальною взаємодією, а також мають розлади мовлення та поведінки. Інтелект людини з аутизмом може бути стандартним, або пониженим. Цим людям притаманне таке явище, як «острівці знання» – області знань, в яких таланти можуть сягати видатного чи навіть геніального рівня.

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *