Вчені відкрили гарячу екзопланету, на якій вирує гігантська буря

Новини Світу

На цій планеті під назвою HR8799, вирує гігантська буря, повідомляється на офіційному сайті обсерваторії ESO . 

Екзопланета знаходиться на відстані близько 129 світлових років від Землі в сузір’ї Пегаса, передає Новое время. Нічого подібного до неї в нашій Сонячній системі немає: вона одночасно набагато масивніша і набагато молодша ніж будь-яка планета, що обертається навколо Сонця.

Цьому “немовляті” серед екзопланет всього 30 млн років, і це дозволяє отримати з її спостережень унікальну інформацію про утворення планет і планетних систем. Умови на її поверхні дуже негостинні: нерозтрачена енергія від її утворення і потужний парниковий ефект нагріли HR8799e до температури близько 1000 ° C.

Вперше для визначення детальних характеристик екзопланети була використана оптична інтерферометрія. Нова техніка спостережень дозволила отримати чудовий детальний спектр безпрецедентної якості – вдесятеро більш детальний, ніж вдавалося раніше. Вимірювання дозволили встановити склад атмосфери HR8799e.

  • Наш аналіз показав, що атмосфера HR8799e містить набагато більше окису вуглецю, ніж метану – це незрозуміло з точки зору хімії рівноважних процесів. Нам здається, що цей несподіваний результат найкраще пояснюється вертикальними вітрами, що дмуть в верхніх шарах атмосфери, які не дозволяють чадним газам вступати в реакцію з воднем і утворювати метан, – говорить Сільвестр Лакур, керівник дослідницької групи, співробітник CNRS, Паризької обсерваторії (PSL) і Інституту позаземної фізики Макса Планка.

Група виявила в атмосфері планети також хмари заліза і силікатний пил. У поєднанні з надлишком окису вуглецю це показує, що атмосфера HR8799e охоплена гігантською бурею.

  • Наші спостереження свідчать про існування газової кулі, освітленої зсередини, причому промені світла пробиваються крізь охоплені бурею ділянки темної хмарності. Конвекція діє на хмари, що складаються з залізо-силікатних частинок, ці хмари руйнуються і їхній вміст випадає всередину планети. Все це створює картину динамічної атмосфери гігантської екзопланети в процесі народження, в якій йдуть складні фізичні і хімічні процеси, – уточнює Лакур.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *