У США розробили прилад з яким на світ можна подивитися очима маленького примата

Новини Світу

У Дартмутському коледжі (США) розробили програмне забезпечення віртуальної реальності Tarsier Goggles, яке імітує бачення довгоп’ята та ілюструє адаптивну перевагу величезних очей тварини. Про це повідомляє Naked Science.

  • Програма відкритого доступу Tarsier Goggles має три віртуальні середовища — «Матриця», «Лабіринт» і «Борнійський тропічний ліс» — які імітують, як саме зір довгоп’ята відрізняється від людського в частині гостроти зору, кольорів і яскравості, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що, крім того, програма дозволяє спостерігати особливості кольоросприйняття довгоп’ятів, деякі види яких мають форму червоно-зеленого дальтонізму.

Зрение людей (слева) и долгопятов (справа) в условиях сумерек
Зір людей (ліворуч) і довгоп’ятів (праворуч) в умовах сутінків

За словами керівників проекту, у віртуальному лісі користувачі можуть переміщатися, стрибаючи і чіпляючись за дерева в темному, схожому на лабіринт просторі, який для людини представляє повну темряву.

Провідний автор дослідження – вісімнадцятирічний студент Семюель Гочман.

Филиппинский долгопят / Фото: David Haring
Філіппінський довгоп’ят / Фото: David Haring

Довгоп’яти — сімейство приматів невеликого розміру, що живуть у тропічних лісах Південно-Східної Азії. Головною їх особливістю вважаються величезні очі — приблизно такого ж розміру, що й їхній мозок. Так ці нічні тварини забезпечують собі виняткову візуальну чутливість, що дозволяє полювати і захищатися.

Джерело: Укрінформ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *