ПАТ «Вінницягаз» оштрафували на 850 000 грн та зобов’язали зробити перерахунок споживачам

Новини Вінниці

Національна комісія з регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) наклала штраф на ПАТ «Вінницягаз», ПАТ «Волиньгаз», ПАТ «Київоблгаз» у розмірі 850 000 грн на кожний облгаз.

Про це повідомила голова комісії Оксана Кривенко на своїй сторінці у Facebook.

  • Позаплановими заходами державного нагляду та контролю було встановлено здійснення Операторами ГРМ незаконних дій, які полягали у донарахуванні побутовим споживачам додаткових обсягів природного газу.
    Варто відмітити, що ці обсяги були включенні до обсягів виробничо-технологічних втрат та передбачені тарифом. Тобто за таких обставин побутовий споживач фактично мав двічі сплатити за один і той самий обсяг
    , – написала вона.

Як вона пояснила, 22 березня на відкритому засіданні розглянули питання порушення Операторами ГРМ (ПАТ «Вінницягаз», ПАТ «Волиньгаз», ПАТ «Київоблгаз») Ліцензійних умов з розподілу природного газу.

  • Розуміючи суспільну важливість та маючи на меті захистити побутових споживачів від незаконних дій Операторів ГРМ, було прийнято рішення: 1. Накласти максимально можливий штраф у розмірі 850 тисяч гривень на кожного Оператора ГРМ, – повідомила Кривенко.

Крім того, регулятор зобов’язав операторів ГРМ до 5 квітня 2019 року привести свої дії у відповідність до вимог чинного законодавства шляхом перерахунку платіжок побутових споживачів за перевіряємий період у частині визначення фактичного об’єму споживання (розподілу) природного газу на підставі даних лічильників, а також за період з жовтня 2018 року.

НКРЕКП має намір вернутись до Антимонопольного комітету України з проханням провести детальне розслідування ознак порушення законодавства, які були виявлені у ході позапланової перевірки ліцензіатів.

  • Тривають перевірки інших Операторів ГРМ. Про результати будемо повідомляти, – пояснила вона.

Нагадаємо: у березні НКРЕКП розпочала планові та позапланові перевірки діяльності операторів газорозподільних мереж з приводу додаткових нарахувань у платіжках споживачів з жовтня 2018 року.

Всі облгази, які продовжують виставляти коефіцієнти, входять у «Регіональну газову компанію» (РГК) Дмитра Фірташа.

У свою чергу в РГК заявляли, що донарахування за газ для споживачів без лічильників не підлягають сплаті, адже ця проблема потребує врегулювання з боку Кабінету міністрів. Так, донарахування облгазів у деяких випадках складають понад 9000 грн.

Раніше уряд звернувся до НКРЕКП з проханням перевірити газорозподільні компанії через донарахування в платежах за опалення для населення.

Нагадаємо, 22 березня відбулося засідання НКРЕКП.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *