Вінниччина стала пілотною: в області запрацюють парамедики

Новини Вінниці

Працівники екстреної медицини з шести регіонів проходять спеціальне навчання за програмою парамедика. Згодом частина з них у ролі інструкторів буде навчати колег надавати допомогу за міжнародними стандартами. Майбутні парамедики сформують бригади екстреної медичної допомоги своїх регіонів.

Це проект МОЗУ, який спочатку відбуватиметься в кількох пілотних областях — Одеської, Вінницької, Донецької, Полтавської, Тернопільської областей і міста Києва. Далі поширимо цей досвід по всій країні, – повідомила на своїй сторінці у Фейсбук в.о.очільника МОЗ Уляна Супрун.  Вона також пояснила, в чому полягатиме робота парамедиківює:

  • Минулого тижня перша група закінчила 4-тижневе навчання й склала іспит. З 23 людей впоралися 17. Інструкторами з них стануть 7. Навчання дійсно дуже складне. Значну частину практичних навичок — вчились робити вперше.
  • Попри необґрунтований страх, що префікс “пара” якось заважає надавати екстрену допомогу на найвищому рівні, парамедик повинен вміти дуже багато. Кваліфікаційні вимоги до парамедика вищі, ніж до фельдшера. В його обов’язках — повний комплекс реанімаційних заходів на догоспітальному етапі. Це та допомога, без якої людина може втратити життя за кілька хвилин.
  • Зокрема серед обов’язків парамедика зняття та інтерпретація кардіограми та (чого по факту не роблять більшість фельдшерів) виконання інтубації трахеї, проведення апаратної дефібриляції та декомпресії плевральної порожнини.
  • Інтубація трахеї проводиться, коли людина потребує штучної вентиляції легень. Це процедура, яка проводиться, зокрема при зупинці серця, чи важкій травмі, коли потрібне застосування апаратного дихання. У фільмах часто показують, як вкрай важким пацієнтам вводять трубку в трахею і під’єднують до апарату штучного дихання — це і є інтубація. Також проведення апаратної дефібриляції є одним з елементів реанімаційних заходів, які повинні надаватися при фібриляції шлуночків серця. Без такої допомоги, яка має відбутися протягом перших хвилини, настане смерть.
  • Декомпресія плевральної порожнини дозволяє врятувати життя у випадках травми грудної клітки.Ця маніпуляція передбачає введення спеціального катетера в грудну клітку постраждалого. Якщо не надати таку допомогу вчасно, у багатьох випадках такий стан може бути летальним.
  • Це лише декілька з обов’язків, які виконують парамедики у країнах з розвиненими системами охорони здоров’я, наприклад США чи Ізраїль. Коли ми завершимо трансформувати екстрену медичну допомогу, такі ж обов’язки зможуть виконувати й українські парамедики.
  • Курси за програмою парамедиків є необхідним підвищенням кваліфікації, яке дозволить працювати якісніше і рятувати більше людей. Постійна освіта та регулярна робота над навичками надання допомоги — обов’язковий атрибут медиків у розвинених системах охорони здоров’я.
  • На перший етап змін цьогоріч виділено 922 мільйони гривень. Крім підвищення кваліфікації бригад і зарплат фахівців, в пілотних регіонах придбають новий транспорт, оснащений необхідним обладнанням, а також за єдиним алгоритмом запрацюють сучасні диспетчерські служби (https://goo.gl/YWgL1s), які згодом будуть об’єднані єдиною електронною системою по всій країні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *