Як вінничанам-орендодавцям декларувати доходи

Новини Вінниці

У ході „гарячої” лінії начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Вінницькій області  Ігор Зоря надав відповідь на питання щодо особливостей декларування доходів громадянами- орендодавцями. Зокрема,  він зауважив, якщо орендарем нерухомого майна є суб’єкт господарської діяльності: підприємство, установа, організація, приватний підприємець тощо, то такий орендар є відповідальним за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету.

На противагу цьому, якщо фізична особа-орендар нерухомого майна не є суб’єктом господарювання, то відповідальним за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету є орендодавець. У цьому випадку такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені для квартального звітного (податкового) періоду. А саме, протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу. Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

Якщо ж договір оренди засвідчено у нотаріуса, то посадовець нагадує, що після вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об’єктів нерухомості, нотаріус повинен надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку – орендодавця за формою та у спосіб, встановлені Кабінетом Міністрів України. За порушення порядку чи строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності.

Особливості нарахування (виплати) та оподаткування окремих видів доходів визначені ст. 170 р. IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI.

За інформацією: Відділ комунікацій ГУ ДФС у Вінницькій області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *