Вчені змогли «розвернути час» за допомогою квантового комп’ютера

Новини Світу

Вчені продемонстрували можливість повернути час у зворотному напрямку у квантовому комп’ютері, повернувши кубіти до їхнього стану, в якому вони були на секунду раніше.

У фізиці системи, які рухаються вперед у часі, переходять від простого стану до більш складного. Цей принцип відомий як «вісь часу». Приміром, якщо капнути краплю чорнила в склянку води, спочатку вона буде у цілком визначеному стані. Однак, дуже швидко крапля почне втрачати форму і, зрештою, розчиниться. У випадку людей якби вдалося розвернути час в протилежному напрямку, вони ставали б молодшими, пише Newsweek.

В дослідженні, опублікованому в журналі Scientific Reports група вчених зі США і Росії експериментально продемонстрували розворот часу, відправивши кубіт з більш складного стану в простіший стан з його минулого. Запропонований алгоритм змінив квантово видозмінений стан. Тому кубіт почав рухатися у зворотному часовому напрямку.

  • Якби можна було проробити цю ж магію з видозміненим станом чорнила, ми б побачили, що за такий же відрізок часу чорнило знову зібралося б в краплю, – пояснив співавтор дослідження Андрій Лєбєдєв.
  • Саме це ми й зробили у нашій роботі, в рамках якої краплею чорнила були три кубіти, а водою – Гілбертовий стан квантового комп’ютера, – додав він.
  • Це одна з низки робіт про вірогідність порушення другого закону термодинаміки. Закон тісно пов’язаний з поняттям осі часу, яка визначає єдиний напрямок часу: від минулого до майбутнього, – сказав інший співавтор дослідження Гордій Лесовик.

В експерименті дослідники встановили надали кожному кубіту нульове значення. За мить порядок був втрачений, а кубіти ставали все більш складними, змінюючи закономірності з нулів і одиниць. Після цього часу був розвернутий за допомогою спеціально розробленої програми, яка дозволила квантовому комп’ютеру перейти зі стану хаосу до порядку, тобто від складного до простішого. В результаті кубіти були відправлені назад в часі.

Програма успішно працювала з двома кубітами квантового комп’ютера з ефективністю 85%. Коли вчені додавали третій кубіт, виникало більше помилок. І рівень успішності скоротився до 50%. Тому збудувати квантовий комп’ютер, який би дозволяв розвернути час у великих масштабах з’явиться не скоро. Більше того, все вказує на те, що розвернути час у природі малоймовірно, тому що це надто складно.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *