Від переломів – до інсультів: у Вінниці будують корпус екстреної медицини за 269 млн грн

Новини Вінниці

«Із усіх наших проблем, які потребують якнайшвидшого розв’язання, здоров’я людей має найбільше значення», —  таким принципом керувався Олександр Домбровський, будучи мером Вінниці та головою Вінницької ОДА, не зраджує йому він і нині як народний депутат України.

Сьогодні, 12 березня, перебуваючи у Вінниці, парламентар відвідав міську клінічну лікарню швидкої медичної допомоги та ознайомився з ходом  будівництва нового корпусу  екстреної медицини.  

У триповерховій будівлі надаватимуть невідкладну допомогу пацієнтам із інфарктами, інсультами, важкими травмами, а також іншим «екстреним хворим».  

  • Голова, інфаркти, переломи – всіх екстрених хворих у радіусі п’ятдесяти кілометрів будуть везти сюди. Тут буде вся діагностика, починаючи з клінічної лабораторії, УЗД, рентгену, ендоскопії,  та шість ліжок інтенсивної терапії – так звана «протишокова палата, – каже головний лікар Олександр Фомін.  

За словами  директора департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради  Олександра Шиша, у корпусі розмістяться стабілізаційне відділення, діагностична та протишокова зона, реанімація, оперативний блок на чотири операційних і зала телемедицини.

  • Якщо уточнити, то усі пацієнти з нейротравмами та політравмами будуть доставлятись саме сюди, – зазначив пан Шиш.

Медики запевняють – новий підрозділ лікарні буде оснащений сучасною якісною технікою. Кошторис амбітного проекту складає 269 мільйонів гривень. До речі, у 2017 році саме за сприяння Олександра Домбровського медична установа отримала 6 мільйонів гривень державної субвенції на будівельні роботи, а у 2018-ому – 2,5 мільйони на придбання обладнання.

Останнім часом одна з найкращих лікарень міста розвивається та розбудовується всупереч проблемам, які, загалом притаманні всій українській системі охорони здоров’я. Зокрема, Олександр Фомін поскаржився на «відтік» інтернів, лікарів і медичних сестер за кордон та у приватні клініки. Кадри, говорить головний лікар, покидають установу через велику інтенсивність роботи та недостатню зарплатню, однак, коли медреформа  «дістанеться» до вторинної та третинної ланок, ситуація може значно поліпшитися.

Певне навантаження на вінницькі лікарні створює «медичний туризм»: з інших районів до обласного центру стікається чимало людей, які потребують професійної допомоги. Їх, звичайно,  приймають, але гроші на утримання «немісцевих» пацієнтів не закладені у бюджети лікарень, тож додаткове фінансування медзакладів міста, каже пан Фомін, було б не зайвим.

Створюють для лікарні проблеми й недобросовісні компанії, що беруть участь у торгах на ProZorro. Пан Фомін зізнається: відкриті, чесні закупівлі потрібні та дозволяють бюджетним установам заощаджувати кошти, однак нерідко в аукціонах беруть участь фірми-одноденки, які пропонують найнижчу ціну за товар чи послугу, виграють торги, а свої зобов’язання не виконують. Олександр Домбровський пообіцяв допомогти у вирішенні цього питання:

  • Вважаю, систему відкритих держзакупівель слід скорегувати. Було б добре, якби до торгів допускались лише компанії, які, приміром, мінімум два роки присутні на ринку і добре зарекомендували себе за цей час. Я запропоную таку законодавчу ініціативу.

Нардеп сподівається,  що медицина у Вінниці, попри всі проблеми, процвітатиме:

  • Вінниця – одне з передових міст України за рівнем медицини. Завдяки таким медичним установам, як місцева лікарня швидкої медичної допомоги, вона довго «триматиме марку».

Корпус екстреної терапії планують відкрити вже у 2020 році.

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *