Археологи розшифровують графіті римських легіонерів у Британії

Новини Світу

Археологи в Британії роблять копії й розшифровують графіті часів Римської імперії, залишені солдатами поблизу Адріанового валу.

Написи в кар’єрі поблизу Бремптона (графство Камбрія) були зроблені римськими легіонерами, які відновлювали стіну імператора Адріана (Адріанів вал), пише Бі-Бі-Сі.

Графіті були виявлені ще в XVIII столітті й були доступні для публіки до 1980-х років – до обвалення ґрунту, коли зникла стежка, що вела до малюнків.

Зараз археологи з університету Ньюкасла створюють 3D-копію написів, після чого їх зображення будуть доступні публіці.

Археологи працюють у співпраці з альпіністами і скелелазами, які допомагають їм спуститися на 9 метрів вниз по стіні кар’єра.

Це місце біля Бремптона відомо як скеля з написами в Гелт Вудс. Графіті містять у тому числі карикатуру на командувача.


Археологам не так просто дістатися до написів – вони розташовані на глибині 9 метрів на одній зі стін кар’єра / фото Historic England

Як відзначають історики, з написів у цьому кар’єрі можна скласти уявлення про організацію та хід робіт з ремонту та відновлення Адріанового валу.

У написах містяться імена кількох військових, у тому числі їх чини і дані про ті легіони, які здійснювали роботи по відновленню стіни.

Один напис свідчить: APRO ET MAXIMO CONSVLIBVS OFICINA MERCATI. У перекладі це означає: “Під час консульства Апера і Максимуса”. Апер і Максимус – консули або дипломати Римської імперії до початку III століття.

Майк Коллінз з організації Historic England каже:

  • Ці написи в Гелт Вудс, може бути, одні з найважливіших, пов’язаних з Адріановим валом. Вони дають уявлення про організацію масштабного будівельного проекту. Деякі з них мають дуже особистий характер, наприклад, карикатура на офіцера.

Професор археології університету Ньюкасла Єн Хейнс каже, що написи можуть зникнути через деякий час через природні процеси руйнування.

  • Зараз нам надається прекрасна можливість відобразити їх такими, якими вони збереглися в 2019 році, використовуючи найсучасніші технології. З тим, щоб у нас була можливість вивчити їх докладніше в майбутньому, – підкреслив учений.

Вал Адріана – це оборонне укріплення з каменю й торфу, збудоване римлянами при імператорі Адріані на початку II століття для захисту від набігів піктів і бригантів з півночі.

Стіна перетинає північну Англію від Ірландського до Північного морів біля кордону з Шотландією, довжина валу становить 117 км.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *