«За рік не було жодної скарги – я й сам дивуюся…», – мер Калинівки про місцеву медицину

Новини Вінниці Статті

«Для мене черги – це щось ненормальне…», – каже міський голова Калинівської ОТГ Анатолій Шамалюк. Під час зустрічі із вінницькими журналістами, організованої регіональним відділенням Асоціації міст України, він розповів, як боровся із цим «совковим» явищем з початку своєї каденції. Ліквідувати черги та надавати послуги якісного рівня у Калинівці намагаються ледь не у всій соціальній сфері, в тому числі дитсадочках та медичних закладах. Саме про організацію первинної ланки медицини в об’єднаній громаді детально розповіли медійникам.    

У Калинівській ОТГ, створеній однією з перших в Україні власне Калинівкою та сусідньою Дружелюбівською громадою, нині мешкає близько 21 тисячі людей. Одразу ж після перших виборів та отримання ширших повноважень і більших фінансових ресурсів тут почали формувати свій Центр первинної медико-санітарної допомоги. Днем народження місцевої «первинки» вважають 1 січня 2017 року.

За два роки ЦПМСД повністю укомплектували лікарями і медсестрами. Стосовно підписання декларацій із пацієнтами, то цей показник у Калинівському центрі первинної меддопомоги – серед найвищих в Україні – 116%. Обслуговують мешканців 82 населених пунктів. Звісно, це люди, які офіційно зареєстровані в інших регіонах, але проживають поблизу чи мають стосунок до Калинівки та навколишніх громад.

На медицину ОТГ спрямовує суттєві  додаткові надходження, окрім тих, що вимагаються законодавством. Половину всіх своїх грошей Центр отримував саме від громади. Так, за минулий рік, за словами міського голови Анатолія Шамалюка, місцевих медиків профінансували на 14,5 мільйонів гривень:  

  • Торік закупили новий якісний японський УЗД-апарат, люди можуть безплатно пройти обстеження. За день близько 40 чоловік обстежуються. Нелегке життя зараз в державі, але у питаннях розвитку медицини, освіти у нас в громаді практично немає проблем – за цілий рік не було жодної скарги – я сам дивуюся. Дай Боже, щоб і надалі їх не було.

Якраз відкриття Центру в об’єднаній громаді дало змогу суттєво поліпшити матеріально-технічне забезпечення «первинки», – каже головний лікар міського ЦПМСД Василь Македонський:

  • Ми за ці кошти придбали діагностичне обладнання все те, що вимагається наказами МОЗ. Усім ми забезпечені практично стовідсотково, залишається хіба що розділ телемедицини. Але нині ще немає установ, які мають надавати ці послуги. Тобто обладнання зараз можна було б придбати, а куди цю «картинку» скинути? Тому ми очікуємо чергового етапу медичної реформи, коли будуть створені відповідні структури, що надаватимуть телемедичні послуги. Окрім того, що вимагається міністерством, ми придбали обладнання, за допомогою якого надаємо додаткові послуги. І відрадно те, що всі вони надаються безплатно для людей. Це – комп’ютерний спірометр, який дає можливість на сучасному рівні спостерігати за перебігом захворювань органів дихання, це і ультразвуковий апарат. Ми також відкрили ті кабінети, які мало де є на теренах області. Це – долікарський кабінет, де проводиться надзвичайно багато обстежень, два кабінети онкопрофоглядів – для жінок та чоловіків. Є кабінет щеплень. Торік, до речі, вперше за останні роки ми повністю були забезпечені матеріалами для щеплень. Завдяки цьому щепили з рік 8700 діток і 7 тисяч дорослих. Якщо такими темпами будемо працювати, протягом трьох років ми охопимо все населення необхідними профілактичними щепленнями.

До речі, за словами Василя Македонського, захворюваність на кір у Калинівській ОТГ в 30 разів нижча, ніж в середньому по Україні. На ранніх стадіях тут діагностують і онкопатології та діабет.

За програмою «Доступні ліки» укладені угоди з п’ятьма аптечними мережами, що мають понад 20 аптечних пунктів на території громади. А через кілька місяців у Калинівці планують відкрити ще й комунальну аптеку. Зараз для цього ремонтують приміщення.

«Фішкою» місцевої первинної медицини головний лікар ЦПМСД називає «Кабінет здорової дитини». Діток там приймають окремо від дорослих у дуже комфортних умовах, щоб уникнути контактів малечі із хворими в загальних лікарняних коридорах.

Працює у центрі 14 сімейних лікарів. У штаті є також педіатр для фахових консультацій. Медики мають гарні робочі місця, сучасне програмне забезпечення, і чи не найголовніше – суттєво підвищену зарплату.

Василь Македонський розповідає, що до підписання угоди із Національною службою здоров’я заклад отримував щомісяця від держави 450 тисяч гривень субвенції. Тепер місячне фінансування центру у січні склало 1 млн 150 тисяч гривень. Лікарі, які мають оптимальну кількість декларацій, отримують більше 18-ти тисяч гривень зарплатні, медсестри 9-11 тисяч.  

Понад 19 тисяч гривень зарплати за минулий місяць нарахували завідувачці Дружелюбівської амбулаторії сімейної медицини, що входить до складу Калинівського ЦПМСД, Світлані Коломієць. У селі вона обслуговує 1800 людей.

  • Минулого року за кошти об’єднаної громади у нас зроблено гарний ремонт, зараз дуже комфортно працювати. Забезпечені ми всім необхідним, відповідно до табеля оснащення – у нас є і глюкометри, і холестирометри, пульсоксиметри, кардіографи, оргтехніка вся закуплена нова. Медичну документацію всю ведемо в електронному вигляді, – говорить Світлана Коломієць.

Щоправда, гарно відремонтована Дружелюбівська амбулаторія лише всередині. Тут також замінено дах. Тепер, каже Василь Македонський, разом з міською владою намагатимуться знайти кошти на оновлення фасаду закладу. За словами виконавчого директора Вінницького регіонального відділення Асоціації міст України Владислава Філатова, універсальну формулу успіху для об’єднаних громад вивести важко – кожна має свій потенціал, свої можливості та ініціативи. Аби краще їх зрозуміти та поширити досвід реформ, прес-тури та зустрічі в окремих ОТГ триватимуть і надалі та охоплюватимуть найрізноманітніші сфери життя громад.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *