Новий підводний човен NASA зможе занурюватися на 11 кілометрів, а згодом – шукати життя в Сонячній системі (відео)

Відео Новини Світу

Донині глибоководна зона океану – від шести до 11 кілометрів під поверхнею товщі води, або 45 відсотків Світового океану – залишається практично невивченою.

Такі місця є і в інших областях Сонячної системи: наприклад, супутник Юпітера Європа повністю вкритий океаном, пише Naked Science.

Однак завдяки NASA і Океанографічному інституту Вудс-Хоул (Woods Hole Oceanographic Institution, WHOI), провідної світової некомерційної організації, яка займається дослідженням океанів, наші знання можуть значно збільшитися. Новий підводний човен з назвою Orpheus (Орфей) готовий досліджувати цю підводну зону за допомогою цілого ряду наукових інструментів. Вчені стверджують, що одного разу подібні апарати зможуть досліджувати океани і в інших місцях Сонячної системи.

Орфей – герой давньогрецької міфології, пережив подорож в підземний світ. Саме в його честь був названий 272-кілограмовий безпілотний підводний корабель, призначений для вивчення глибоководної зони. Вартість проекту склала 1,2 мільйона доларів.

Для зв’язку з апаратом, який знаходиться на кількох кілометрах під водою, може знадобитися більше часу, ніж для зв’язку з космічним апаратом із поверхні Місяця. Тому апарат повністю автономний: коли він прийме рішення піднятися на поверхню, то випустить пару сталевих гир, які впадуть на морське дно, дозволяючи йому спливти на поверхню. В ідеалі безпілотник буде робити це, коли він завершить свою місію або після закінчення часу очікування. Після спливання він дасть знати про своє розташування, щоб його підібрали дослідники.

Orpheus оснащений чотирма камерами, схожими на GoPro зі спалахами, які допоможуть йому самостійно орієнтуватися і робити знімки. Поки максимальна глибина, на яку занурювався Orpheus, – приблизно 182 метри. Це відбулося в рамках експерименту автономної роботи апарату у вересні минулого року. Під час тестового занурення камери апарату показали деяких “крабоподібних” і “трубчастих” істот.

Команда WHOI також об’єднала 40 зображень морського дна, щоб створити тривимірну мозаїку. Вага і розмір Orpheus обумовлені тим, що в разі успіху цієї місії його наступні версії будуть досліджувати крижані океани найменшого супутника Юпітера – Європи.

Занурюватися на таку глибину неймовірно важко. Попередній підводний човен під назвою Nereus, також побудований інженерами WHOI, був втрачений на глибині дев’яти кілометрів у 2014 році. На цей раз до проекту долучена Лабораторія реактивного руху NASA, адже саме з цього проекту може початися відкриття інопланетного життя на стародавніх супутниках Юпітера, які на сьогодні вважаються найбільш імовірним місцем для життя в Сонячній системі.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *