Вчені знайшли стародавні річки на Марсі

Новини Світу

Європейська космічна агенція оприлюднила фото поверхні Марса, на яких видні рівчаки і долини. На думку вчених, це сліди стародавніх річок, які колись текли на поверхні Червоної планети.

Сьогодні поверхня Марса – це холодне і сухе місце. Але на думку європейських вчених, так було не завжди, пише Daily Star. Колись у планети була тепліша і вологіша атмосфера. А це означає, що на її поверхні постійно текла вода. В районі південної маріанської височини під назвою Гюйгенс вчені виявили сліди річок, які були сформовані близько чотирьох мільйонів років тому.

  • Дослідження останніх років все більш переконливо вказують на те, що планета колись мала товщу і щільнішу атмосферу, яка була здатна зберігати більшу кількість тепла. Такі умови могли полегшити і підтримувати потік рідкої води на поверхні, – йдеться в повідомленні

Європейської космічної агенції.

  • Хоч таких умов більше немає, ми бачимо чіткі сліди колишньої активності води, сліди від якої простягаються по марсіанській поверхні, – зауважується в повідомленні.

Тепер вчені цікавляться, чи стародавній клімат міг підтримувати життя на Марсі. Адже його виявлення завжди було «ключовою темою всього дослідження» планети.

  • Наступного року Європейська космічна агенсія і «Роскомсос» запустять місію ExoMars з апаратом на ходу, який нещодавно був названий іменем Розалінди Франклін, а також поверхневу наукову платформу. Цей апарат об’їде цікаві місця, де проведе бурові роботи в пошуках ознак життя під поверхнею. Ця місія перша в своєму роді, – йдеться в повідомленні агенції.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *