5 візій для Вінниці: міська рада затвердила концепцію розвитку громади до 2030 року

Новини Вінниці

Міська рада Вінниці затвердила Концепцію інтегрованого розвитку «Вінниця-2030» (КІРМ). Документ, який є дороговказом розвитку Вінниці, місцеві депутати одноголосно ухвалили під час сьогоднішньої сесії. Передбачається, що Концепція стане рамковим документом для розробки нового Генерального плану розвитку міста.

Відповідно до документу, в майбутньому десятиріччі у місто сприятиме створенню власного продукту підприємцями «Made by Vinnytsia». Продовжуватимуться заходи з енергоефективності, робота над виявленням та актуалізацією «культурного коду» Вінниці, інтеграцією річки Південний Буг у міський простір, збільшенням зелених зон. Також планується розширити можливості займатись спортом у всіх районах міста, розвивати систему надання адміністративних та інших послуг, цифровізацію та електронні сервіси тощо. Як зазначають у міськраді, Вінницька міська об’єднана територіальна громада у 2030 році – це місто, в якому хочеться залишитись, де створені умови для роботи, дозвілля та самореалізації молоді, фахівців, науковців та підприємців.  

Перша – «Комфортне, культурне та соціально відповідальне місто»

Концепція містить п’ять основних пріоритетних візійних частин (візія – ідея, логічна конструкція образу бажаного майбутнього). 

Серед планів цієї візії – виявити та актуалізувати «культурний код» міста, підсилити його інтеркультурність. Забезпечити профорієнтацію учнів, акцентуючи увагу на точних науках, ІТ та робочих спеціальностях. Планується й надати можливість навчатись протягом життя та розвивати креативність серед усіх вікових категорій у всіх куточках міста. Важливим елементом є й покращення профілактики захворювань, посилення ролі страхової медицини, підвищення можливості займатись фізкультурою та спортом у всіх районах міста. Заходи плануватимуться з урахуванням потреб всіх містян.

Наступна візія – «Конкурентоспроможне українське місто на мапі Східної Європи» («Made by Vinnytsia» в трикутнику між економічними центрами України).

У цьому розділі серед завдань – сприяння створенню власного продукту, сервісу підприємцями міста «Made by Vinnytsia». Також – модернізувати традиційні галузі економіки та розвивати нові напрямки, застосовувати міжнародні стандарти якості та сталого розвитку підприємствами міста, в тому числі комунальними. У планах й модернізувати та побудувати необхідну інфраструктуру для виробництва та ведення бізнесу, створити фінансові інструменти для розвитку підприємництва міста тощо.

Третя візія – «Екологічне і зелене місто над річкою Південний Буг, місто сталої міської мобільності».

Передбачає роботу над забезпечення міста якісною питною водою, в тому числі за рахунок очистки річки Південний Буг, покращити сортування, збір та переробку відходів, продовжувати впроваджувати заходи з енергоефективності, у міській мобільності надавати пріоритет пішоходам. 

«Місто збалансованого просторового розвитку» – це четверта візія.

В апроцесі її реалізації планується актуалізувати, підсилити та продовжити лінію Корсо як головну просторову вісь розвитку міста. Лінія Корсо у Вінниці це вул. Келецька – Пирогова – Соборна – Коцюбинського з мультифункціональними центрами (600-річчя – Келецька, «Урожай», Театральна–Соборна, пл. Перемоги). У документі йдеться про розвиток мереж мультифункціональних центрів та підсилення їхніх основних функцій, серед яких – транспортні, освіті, медичні, рекреаційні. Також планується підсилити функціональність історичного центру міста, інтегрувати річку Південний Буг у міський простір, посилити її рекреаційну функцію. Серед завдань також збереження та доповнення мережі зелених зон Вінниці.

П’ятою візією є «Місто сильної громади» – посилення довіри та взаємодії через реалізацію спільних цілей.

Серед завдань – забезпечити співпрацю органів влади з вінничанами для реалізації поставлених цілей, підвищувати рівень безпеки в місті, підвищувати рівень володіння цифровими навичками городянами, користування муніципальними електронними ресурсами, надалі розвивати систему надання адміністративних та інших послуг в усіх районах міста.

До травня цього року планується розробити та запровадити системи індикаторів та моніторингу Програми. До липня – розробити паспорти стратегічних проектів до кожної з візій, а також довгострокового плану їх реалізації; план реалізації КІРМ. А до жовтня 2019 року планується запровадження нових процесів реалізації КІРМ із синхронізацією документу з наявними програмними документами.

За матеріалами: http://www.vmr.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *