Нова місія NASA вивчить походження Всесвіту

Новини Світу

NASA оголосила про дворічну космічну місію для вивчення початку і еволюції Всесвіту і визначення того, наскільки поширені необхідні елементи для життя в планетних системах нашої галактики, Чумацького Шляху. Про це пише theБабель з посиланням на CNN.

Спектрофотометр для історії Всесвіту, який називається SPHEREx, запуститься в 2023 року і обійдеться приблизно в $242 мільйонів, не рахуючи витрат на запуск.

  • Ця дивовижна місія стане скарбницею унікальних даних для астрономів, — сказав Томас Зурбухен, помічник адміністратора Управління науковою місії NASA.
  • Вона надасть безпрецедентну галактичну карту, що містить «відбитки пальців» з перших моментів історії всесвіту. І у нас будуть нові підказки до однієї з найбільших загадок в науці: що змусило всесвіт розширюватися так швидко, менш ніж через наносекунду після Великого вибуху?

SPHEREx буде використовувати ближнє інфрачервоне світло, а також оптичне, для огляду неба кожні шість місяців і збору даних про більш ніж 100 мільйонів зірок Чумацького Шляху, а також 300 мільйонів галактик. Деякі з них настільки далекі, що потрібно 10 мільярдів років, щоб досягти наших телескопів.

У заяві NASA кажуть, що технологія, використана для створення SPHEREx, була адаптована на основі тієї, яка використовується на наших супутниках.

Досліджуючи Чумацький Шлях, SPHEREx буде шукати органічні молекули і воду в місцях, де народжуються зірки, які називаються зірковими розплідниками. Ці «дитячі садки», а також диски навколо зірок, які допомагають формувати нові планети, можуть містити інгредієнти для життя. Нещодавно в цих місцях були виявлені дивні речі, такі як сіль.

Результатом місії має стати створення карти неба з використанням 96 різних колірних смуг з великою роздільною здатністю, ніж у будь-яких попередніх карт неба. SPHEREx також може допомогти у визначенні цілей для майбутніх місій, таких як космічний телескоп Джеймса Вебба.

NASA планує зробити «наступний гігантський стрибок в освоєнні далекого космосу» і здійснити ще одну висадку людей на поверхню Місяця. Директор космічного агентства Джим Брайденстайн закликав американські фірми допомогти в розробці «багаторазових систем, що дозволяють астронавтам висаджуватися на Місяць».

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *